Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Jurnale - Piatra Mare

Bookmark and Share

Piatra Mare

Vom cauta in acest jurnal sa expunem desfasurarea unei excursii de o jumatate de zi, efectuata pe 3 Oct 2010, intr-o duminica, pe cat posibil cu informatii inedite, care nu se regasesc in materialul destul de bogat despre masiv publicat pe net; Pozele care insotesc acest jurnal au fost facute de Lidia care m-a insotit in excursie;
Desigur ca materialul cel mai complex despre masiv a aparut demult (1975), in colectia Muntii Nostri autor fiind prestigiosul Dan Balteanu. Din pacate astfel de ghiduri montane nu se mai scriu astazi si trebuie sa ne multumim cu ce avem.

1_piatra_mare_dambu_morii_harta

 

Am pornit (ca mai toata lumea intr-o tura de duminica) din Dambu Morii (despre care in afara ca vechiul motel de la sosea e complect dezafectat nu se pot face nici un fel de comentarii, decat negative);
De la Dambu Morii pana la cabana Piatra Mare, pe la 7 scari (banda galbena) am facut aproape 3 ore (timp corect indicat si pe placutele indicatoare).

2_piatra_mare_drumul_spre_7_scari

 

Am pornit pe banda galbena spre canionul 7 scari; pana la canion traseul de duminica de toamna a fost extrem de populat cu tot soiul de turisti;
Ajunsi la canion afluxul de turisti se domoleste, caci putini se incumeta in canionul propriu zis, derutati si descurajati de o inscriptie situata la ambele capete ale canionului, cum ca acesta ar fi impracticabil si mai bine s-ar folosii ruta ocolitoare a acestuia;

 

3_piatra_mare_intrarea_in_canion 

Cei care stiu ca aceasta inscriptie nu este adevarata nu se descurajeaza si se avanta in canion; acesta este dezvoltat in calcare care sunt prinse in masa conglomeratelor de Piatra Mare si a fost evident o pestera, a carei tavan s-a prabusit; Exista o cascada "mare" care are cel potin 10-12 metrii, dar scara de metal pe care se suie este in foarte bune conditii.

4_piatra_mare_cascada_mare

Autor: GIGI PAUL DRAGOMIR
Înscris de: GIGI PAUL DRAGOMIR
Vizualizări: 11847, Ultima actualizare: Miercuri, 21 Mar 2012Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA MARE  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Dambul Morii-Valea Sipoaia-Canionul Sapte Scari-Cabana Piatra Mare

 

Comentariu
Razvan Spiridonescu Razvan Spiridonescu, Miercuri, 13 Oct 2010, 15:24

Conditiile nu sunt deloc "precare" la actuala cabana.
Cativa este relativ. De fapt sunt 18 locuri. Dupa opinia mea suficient pentru zona.
De fiecare data cand am fost am fost servit prompt si corect.

Bogdan Balaban Bogdan Balaban, Miercuri, 13 Oct 2010, 18:12

Cabana Piatra Mare trece anul acesta prin ample lucrari de reparatie. Toate materialele necesare au fost carate cu spatele pina pe platoul de sub Sura de Piatra de catre oameni cu suflet mare.

In mod obisnuit, cabana poate gazdui in conditii bune 17-18 oameni. Se poate comanda de mincat si de baut. Eu apreciez ca nu se poate compara cu un refugiu.

Fara efortul celor din Societatea Carpatina Ardeleana(Brasov si Sfantu Gheorghe) am fi privit si astazi doar la ruinele fostei cabane.

Fără foto Rodica Mihalache, Joi, 14 Oct 2010, 20:36

Nota 10 pentru cei cu suflet mare care pot sa faca ceva pentru munte!!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii