Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Rusine la Ref. Gouter, Alpii Francezi - Marţi, 26 Sep 2006, 4:14, vizitată de 2857 ori


Am avut surpriza ca urcind la ref. Gouter, aflat pe ruta clasica spre Mt. Blanc prin Aiguille du Gouter, sa constat ca in refugiu exista un numar de steguri nationale si fanioane ale mai multor organizatii alpine sau ecologice, printre care si un steag romanesc. Surpriza initial placuta a fost complet distrusa de inscriptia de pe steag - las la latitudinea cititorilor sa judece (poza este la http://danaemail.googlepages.com/). Am rugat administratorii refugiului sa dea jos steagul, le-am spus ca nu sint cuvinte frumoase insa nu le-am facut traducerea (sincer, in franceza, nici nu as sti).

Numele prostilor...pe toate steagurile?

Aventurieri de la Christian Adventure (sau cei ce le folositi in mod abuziv firma) - mai stati si voi pe acasa, ca si acolo aveti treaba (nu tot muntii au fost umpluti de mizerii, inca!). Deja din punctul meu de vedere ati devenit, in mod explicit, promotori ai integrarii europene, si in mod mai implicit demni de ---> . U. E
Dan Angelescu

Comentarii
Fără foto Oana B., Miercuri, 27 Sep 2006, 9:02

Am vazut acelasi steag si nu am simtit decat o rusine imensa ca sunt romanca si ca declarasem deja acest lucru cabanierilor! Pacat ca intr-un loc atat de frumos si de special au ajuns niste "romanasi" care nu numai ca nu au stiut sa-si vada de treaba, mai mult au simtit nevoia sa se "afirme"... Eu nu am cerut administratorilor refugiului sa scoata steagul pt ca mi-a fost jena ca nu voi putea explica semnificatia termenilor folositi, dar posed o fotografie a steagului respectiv de trista amintire... Ar merita poate aici sa le mentionam numele celor temerari care habar n-au (pentru ca in conditiile date sunt sigura ca n-au habar!!!) ce inseamna muntele si alpinismul de altitudine...

Fără foto Oana B., Miercuri, 27 Sep 2006, 9:03

Am vazut acelasi steag si nu am simtit decat o rusine imensa ca sunt romanca si ca declarasem deja acest lucru cabanierilor! Pacat ca intr-un loc atat de frumos si de special au ajuns niste "romanasi" care nu numai ca nu au stiut sa-si vada de treaba, mai mult au simtit nevoia sa se "afirme"... Eu nu am cerut administratorilor refugiului sa scoata steagul pt ca mi-a fost jena ca nu voi putea explica semnificatia termenilor folositi, dar posed o fotografie a steagului respectiv de trista amintire... Ar merita poate aici sa le mentionam numele celor temerari care habar n-au (pentru ca in conditiile date sunt sigura ca n-au habar!!!) ce inseamna muntele si alpinismul de altitudine...

Fără foto adina semua, Miercuri, 27 Sep 2006, 12:48

"Cine n-are nici un pacat sa arunce primul piatra"
Nu-i cunosc pe cei implicati in "afacerea steagul":), si nici nu sunt de acord cu modalitatea lor de a-si exprima dezacordul cu o intrare fortata intr-o noua uniune. In plus, muntele nu e locul sa faci politica, si e total lipsit de bun simt sa-ti injuri gazdele.

Dar consider ca acesta este modul lor de a-si exprima frustrarea si ca cel putin au coloana vertebrala, adica au curajul sa-si exprime aceasta frustrare riscand blamul public(sa nu uitam ca s-au semnat). E o modalitate de a implica prin socare, v-a facut sa reactionati chiar dc asta a insemnat profanarea muntelui, adica a lumii in care ne refugiem. Muntele e lumea fara granite, cetatenie, taxe, politica, slujba, etc. Sa nu uitam insa ca refugierea poate fi considerata fuga de responsabilitate.

Nu sunt de acord cu judecata dumneavoastra domnule Angelescu si domnisoara Badea.

Prosti? De ce? Ca nu stiu unde si cum, sau n-au alte mijloace, sa-si exprime un dezacord? Poate lipsiti de maniere.

Sa stea acasa? Asta-i draguta - cine sunteti dumneavoastra sa le spuneti "nu stiti sa va exprimati, sunteti neciopliti, mars acasa"?

Munti umpluti de mizerii? Ati vazut cumva maldarele de conserve goale din jurul Caltunului, Avrigului, ba chiar din pacate Taul agatat? Conserve cehesti!!! Asa ca romanii pot sa plece linistiti peste hotare...

Iar muntele si alpinismul de altitudine inseamna multe lucruri diferite pt multi oameni diferiti. Iar un steag injurios cel putin mie nu-mi poate spune nimic despre cunostintele cuiva despre munte si alpinism. Iti trebuie multa naivitate sa ai impresia ca ceea ce inseamna ele pt tine este adevarul absolut. Pana la urma, totul este relativ:)

Hai sa nu mai aruncam cu pietre. Poate ar trebui sa-i intrebam pe cei in cauza de ce au pus acel steag acolo, si sa ne exprimam parerile mai putin violent. Violenta(chiar si cea verbala) naste violenta.

Fără foto Dan A., Miercuri, 27 Sep 2006, 13:50

Adina, nu este nici urma de violenta verbala in postingul meu. Mesajul meu a fost informativ, iar parafraza unui vechi vorbe romanesti este oportuna in cazul acesta.

Aici nu este vorba de o rabufnire a frustrarii unor oameni care nu pot sa-si exprime in nici un alt fel dezacordul. Romania este o tara cu o presa libera, in plus exista internetul unde oricine isi poate publica opiniile. Nu am gasit nici o pagina a celor implicati in care as isi fi manifestat opiniile politice.

Daca sintem atit de indulgenti cu oamenii de acest gen, vom gasi curind scuze si pentru tiganii care au mincat lebedele de la Schonbrunn, din care cauza romanii nu au mai primit vize pentu strainatate multa vreme. Poate si ei se revoltau ca Romania devenise o tara mai deschisa dupa caderea comunismului?

Orice om care face un gest public de acest fel are o responsabilitate, si este normal sa fie criticat de cei pe care actiunea sau atitudinea lor ii afecteaza sau deranjeaza. In plus, daca acei oameni aveau coloana vertebrala si vroiau sa faca un gest public, ar fi indraznit sa traduca mesajul in franceza. Felul in care au facut acest gest nu il poate califica decit de teribilism gratuit si prostesc (in cazul bun) sau de reavointa (in cazul mai rau).

Nu, Adina, chiar daca incerc sa il inteleg, punctul tau de vedere imi este strain. Nimeni nu arunca aici cu pietre, dar trebuie sa fim constienti si sa reactionam fata de ceea ce ne afecteaza, este primul drept si prima datorie a cuiva care traieste intr-o societate civica. Exact cum spui si tu - refugierea poate fi considerata fuga de responsabilitate.

Fără foto Cristian Dima, Miercuri, 27 Sep 2006, 18:18

Parerea mea esta ca problema principala in acest caz este forma, nu fondul. Nu cred ca steagul cu pricina i-ar fi rusinat pe Dan si pe Oana daca pe el era scris "NO to E. U. integration", "Disons Non a l'U. E." sau pur si simplu "NU integrarii in UE". Ar fi fost o instanta de exprimare a unor pareri in mod civilizat, in public (indiferent daca suntem de acord ca astfel de pareri ar trebui exprimate acolo sau nu). Insa de ce sa folosesti un cuvant pe care ti-ar fi rusine --sau ar trebui sa-ti fie- sa-l rostesti intr-un autobuz? Ce aduce in plus aceasta "implicare prin socare" de care vorbeste Adina?

Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Miercuri, 27 Sep 2006, 19:50

adina semua, nu ne lua cu filozofii de genul asta, ma refer la aruncatul cu piatra ca nu tine. Ai putea sa gandesti un pic inainte sa vorbesti!

Fără foto alexandra manu, Miercuri, 27 Sep 2006, 20:32

mi se pare foarte de prost gust ceea ce au facut, asta denota ca sunt f multi care desi au f multi bani si posibilitati nu sunt deloc adevarati oameni de munte. faptul ca au scris organizatia din care fac parte mi se pare o reclama nefavorabila. in orice caz sunt de acord cu ceea ce s-a comentat mai jos. asemenea oameni josnici nu au ce cauta pe munti. oameni ca ei ne fac de rusine pe toti

Fără foto Sabin Muresan, Joi, 28 Sep 2006, 16:10

Multumesc celor care au scris pana acum pentru interesul lor, modul de exprimare (in mare parte) si pasiune fata de subiect. Sincer.

E usor sa cataloghezi pe cineva doar dupa ce scrie pe un steag, chiar daca asta inseamna practic exprimarea unei imagini incarcate de propriile prejudecati si stereotipuri. Ne sunt etichetele la indemana si pentru ca ne consideram mai buni decat cei care au scris? Pot raspunde doar in numele meu.

Am mai vazut oameni care aleg sa-si exprime frustrarile si angoasele in caiete de varf, iar argumentul lor a fost ca au fost 'imbatati' de bucuria de a atinge varful. Aici poate a fost altceva, nu avem de unde stii pana nu vorbim cu autorii. Sa-i judecam, chiar daca e usor, nu ajuta la nimic decat sa ne construim alte imagini false, despre noi si despre ceilalti.

Mai concret: daca ii cunoaste cineva pe autori si chiar sunt de la grupul sub numele caruia s-au semnat, pot fi contactati. Ar putea sa explice public de ce au agatat steagul scris cu mesajul respectiv in refugiu. Ar putea organiza cumva si o 'recuperare' a steagului agatat in refugiu si sa ceara scuze publice pe Alpinet / alte forumuri? Poate, asta daca alpinistii romani isi exprima nemultumirea fata de gestul lor. Ar fi cei suparati de gestul lor multumiti de solutie? Mai sunt si alte solutii posibile? Sunt siguri ca putem fi mult mai creativi...hai sa vedem si ce se poate dupa ce ne-am exprimat nemultumirea.

Altceva: Ce au scris pe steag nu are legatura cu competentele lor ca alpinisti. Iar daca muntii nostri sunt murdari nu trebuie murdariti si ai altora. Daca indemni la nonviolenta in acelasi mesaj indemni la 'ochi pentru ochi'', mesajul e contradictoriu, nu? Sau poate am inteles gresit, primesc cu bucurie clarificari daca e cazul.

Alte contradictii nu prea vad intre comentariile la articol. Fiecare are partea lui de adevar si oricum ar prezenta-o, in cele din urma tot nu poate face abstractie de ce spun ceilalti. Mi se pare ca ne grabim doar sa tragem concluzii fara sa exprimam in detaliu cum ne simtim si ce ar trebui facut sa se repare situatie.

Astept cu interes sa citesc si alte opinii. Ganduri de bine tuturor.

Fără foto adina semua, Joi, 28 Sep 2006, 18:05

In primul rand va multumesc pt acest schimb de opinii, si ma bucur ca cineva are initiativa de a face ceva la nivel practic. Adevarul este ca acum sunt de-a dreptul curioasa ce vrea sa exprime steagul si mai ales, de ce(mai multe de ce-uri:).

voi incerca sa explic pe scurt ceea ce n-am reusit sa exprim prea clar in comentariul meu.
sunt 2 lucruri sigure:
1. acesti oameni sunt romani
2. e imposibil sa interzici cuiva sa mearga pe munte(nu intru in detalii gen muntele e al tuturor, toleranta, dreptul omului, fie el si utilizator de limbaj vulgar)
In plus, fiecare are dreptul la propria parere despre lume si viata, insa nu cred ca cineva are dreptul sa judece pe altii.
Drept urmare, daca un gest va deranjeaza si vreti sa obtineti o imbunatatire a situatiei, trebuie sa-i convingeti pe autori ca dumneavoastra aveti dreptate. Convingerea prin forta nu functioneaza. In opinia mea, tonul ofensator al paragrafului final da nastere unui alt sir de injurii, si consider ca daca in locul ofenselor ati fi folosit o explicatie calma in genul celei cu care ati raspuns comentariului meu, sau celei a domnului Dima, efectul ar fi fost mai benefic.

Nu cred ca faptul ca faci mizerie pe munte tine de nationalitate, si acel steag nu-mi poate spune ca respectivii sunt genul care-si lasa deseurile in urma. Cam asta doream sa exprim prin exemplul cu conservele cehesti, si in nici un caz "ochi pt ochi".

O reactie la soc ar fi aparitia acestei stiri pe alpinet(care poate nu s-ar fi produs in cazul existentei pe steag a unui mesaj civilizat), respectiv lista de comentarii.

Domnule Cozma, sunt dezamagita! V-ati exprimat opinia in 2 fraze, dintre care una ofensatoare.(in plus, filozofiile sunt rezultatul unui proces de gandire, drept urmare ati reusit sa va si contraziceti) Ma intreb cu ce va ajuta faptul ca m-ati jignit, sau ce demonstrati astfel? Nu vi se pare ca, in fond, ati folosit aceeasi violenta ca cea a celor pe care-i blamati?:-(

Fără foto mircea bologa, Joi, 28 Sep 2006, 19:49

Discutia legata de steagul murdarit cu obscenitati, depaseste de mult simplul cadru al acestui site cu si despre munte. Un lucru mi se pare cert, nimeni nu pune la îndoiala comptentele alpinistice, reale sau presupuse, ale celor care si-au lasat semnaturile la 3817m. Este vorba despre gestul OAMENILOR! Un asemenea gest are o explicate, dar nu poate fi scuzat. Noroc ca suntem singuri pe lume care vorbim limba asta!

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 29 Sep 2006, 5:19

Consider ca parerile, protestele sau frustrarile se pot expune intr-un mod civilizat. Vulgarismul in exprimare tine de lipsa manierelor, si pune pe acei oameni in acelasi rand cu cei ce si-o baga si si-o scot zi de zi, pe strada, in autobuz, in mahala, in fata blocului, la scoala sau la servici...

Dezaprob gestul.

Fără foto Adrian Rosca, Vineri, 29 Sep 2006, 20:39

Po' sa pun pariu ca baetzii respectivi 'era' din Bucureesti. Bine, baaa!!!

Tipic.:-?

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.