Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinista nepaleza abandonata pe Everest : News

Bookmark and Share

Alpinista nepaleza abandonata pe Everest - Tue, May 29, 2007, 12:17 pm, visited 1980 times


Alpinista nepaleza, Usha Bista, a supravietuit miraculos unui accident pe Everest.
O echipa de alpinisti nepalezi, trimisa de guvernul statului Nepal, intr-o expeditie „pro democratica” pe Vf. Everest, si-au abandonat o coechipiera cu probleme de sanatate, in „zona mortii”, la peste 8000m.

Usha Bista, a avut rau de altitudine si a fost gasita aproape inconstienta, in urma unui edem cerebral, la aproximativ 8400m pe Everest. Alpinista a zacut in zapada, pe temperaturi sub 0 grade Celsius, pana cand, spre norocul sau, a fost gasita de un alt grup de alpinisti.
Este mai mult ca sigur ca ea ar fi murit, daca nu ar fi fost gasita de grupul de alpinisti occidentali care, in urma unei operatiuni de salvare, au adus-o in siguranta, in tabara de baza.

Democratic Everest Expedition 2007, inceputa in urma cu o luna si sustinuta de guvernul democratic nepalez, avea ca scop aducerea pe varful Everest a steagului statului Nepal, ca simbol al democratiei din aceasta tara.

Incidentul survine la un an dupa ce australianul Lincoln Hall a fost lasat sa moara pe munte de catre colegii sai, la peste 8500 m altitudine. Hall a supravietuit timp de 12 ore fara hrana si haine suplimentare.
Cand Hall a fost salvat, in ziua urmatoare, de catre alpinistul englez David Sharp, acesta nu a fost ajutat de nici unul din alpinsitii care au trecut prin zona.

Cele doua incidente, atrag atentia lumii intregi asupra turnurii pe care a luat-o alpinismul, transformandu-se intr-o adevarata vanatoare de trofee si imbogatire.

Sursa: Xtrem.ro
Ioana Carmen Pitulan

Comments
Bernhard Emy Bernhard Emy, Thu, May 31, 2007, 2:47 pm

Oare chiar aici s-a ajuns?

Fără foto Florin Coman, Thu, May 31, 2007, 8:30 pm

N-ati vazut reportajul de pe Discovery de acum o luna? Pe drumul spre varf sunt vreo 200 de cadavre, unele chiar vizibile. Te opresti un pic sa respiri si la 3 metri mai incolo zaresti un picior sau o mana iesind din zapada. Au difuzat chiar cateva cadre socante cei de la Discovery. Chiar in timpul filmarilor (2006) un alpinist a fost lasat in agonie sa moara, lucru care s-a petrecut in timpul noptii, pt ca nimeni nu a considerat ca ar merita sau ca ar fi posibila salvarea lui. Organizatorul expeditiei a promis familiei ca anul acesta va azvarli cadavrul de pe poteca, sa nu mai stea in vazul alpinistilor!!!
Pe de alta parte sa stai si sa vorbesti din locul tau caldut din fata computadorului si sa-i condamni pe unii ca nu si-au riscat propria lor viata pentru altii care la randul lor stiau ce riscuri isi asuma...

Adrian Negrean Adrian Negrean, Sat, Feb 23, 2008, 6:42 pm

:-( chiar aici s-a ajuns ??? nu pot sa cred...deji asta e adevarul...fiecare pentru el...pentru viata lui...

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.