Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

O turistă din SUA a fost omorâtă de urs : Ştiri

Bookmark and Share

O turistă din SUA a fost omorâtă de urs - Luni, 25 Iun 2007, 9:44, vizitată de 6497 ori


Bucureşti, 24 iun/ Rompres/- O turistă din SUA a fost ucisă şi alta a fost rănită de un urs, sâmbătă, la Buşteni, a declarat pentru Rompres şeful postului de Jandarmi Montani Buşteni, Paul Sasu.

Katrina Evans, 31 de ani, a murit la scurt timp de la sosirea salvamontiştilor, iar Sara Mckelveyde, 26 de ani, a fost transportată la spitalul Sinaia, unde i s-a făcut, printre altele, o injecţie antitetanos, a informat Paul Sasu.

El a spus că incidentul s-a petrecut în timp ce grupul de patru turişti americani se îndrepta spre cabana Caraiman pentru a se caza. Îngrozit, soţul Katrinei Evans şi ceilalţi doi americani au încercat să o salveze pe victimă aruncând cu pietre în urs, însă tentativa lor a eşuat.

''Este prima oară când se întâmplă aşa ceva. Este posibil ca ursul să fi fost turbat sau să fi avut pui'', a declarat Paul Sasu. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Un grup de turişti format din cinci străini şi un român a fost atacat, sâmbătă seară, de un urs, pe traseul dintre Cabana Babele şi Cabana Caraiman.

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Salvamont, ursul a fost probabil iritat de bliţurile turiştilor, care au dorit să-l fotografieze lângă cabana Babele. După ce l-au fotografiat, turiştii au alungat cu pietre ursul, care se apropiase foarte mult de cabană. Grupul de turişti a plecat în jurul orei 21, 00 de la Babele spre Cabana Caraiman, cu intenţia de a înnopta la această cabană.

Pe traseu, ei au fost atacaţi, însă, de acelaşi urs, care a devenit foarte agresiv. Ursul s-a apropiat de una dintre turistele din SUA şi a atacat-o. După ce aceasta a căzut, ursul s-a năpustit asupra unui bărbat din grup, pe care l-a muşcat de gambă. Acesta a reuşit să fugă. Ursul a vrut să se întoarcă la turista pe care o atacase iniţial, dar în cale i-a ieşit o altă turistă, cea de 31 de ani, pe care a atacat-o în zona gâtului.

Salvamontiştii şi jandarmii montani i-au transportat pe răniţi la Cabana Caraiman, unde au rămas pe timpul nopţii.

În această dimineaţă, turista decedată şi răniţii au fost coborâţi cu telecabina în Sinaia. Soţul persoanei decedate, profesor universitar la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, aflat în stare de şoc, a fost supravegheat de jandarmii montani, după ce a spart geamurile clădirii de la Babele.

În această dimineaţă, un grup de pădurari şi reprezentanţi ai Administraţiei Parcurilor au plecat în căutarea ursului agresiv, pentru a-l eutanasia.

Florin Vintilă, unul dintre jandarmii montani care au participat la operaţiunea de aducere a victimelor în Sinaia, a declarat că în 25 de ani petrecuţi pe traseele montane nu a întâlnit un asemenea caz. Urşii nu au fost niciodată atât de agresivi şi este posibil ca şi temperaturile ridicate să contribuie la starea lor.

Sursa: Rompres
Ioana Carmen Pitulan

Comentarii
Fără foto Ileana Neagoe, Luni, 25 Iun 2007, 18:29

Cred ca turistii straini nu au fost constienti de riscurile la care se expun, plecand la orele 21 de la o cabana la alta. Ora 21 este, chiar si pe timp de vara, o ora destul de tarzie pentru a mai pleca intre doua cabane. Prezenta ursului, inainte de tragedie, ar fi trebuit sa-i determine sa-si amane coborarea pentru ziua urmatoare. Indepartarea ursului cu pietre de langa cabana Babele, dupa ce acesta a fost fotogafiat, nu a fost o idee prea buna. Ursul, pe teritoriul lui, are si el dreptul la un gram de respect din partea oamenilor... Faptul ca telecabina nu functiona, ar trebuit sa fie un motiv in plus pentru a-i determina pe turisti sa-si amane coborarea... Pe viitor cred ca sunt necesare actiuni mai insistente de informare si prevenire a turistilor cu privire la riscurile la care se expun in anumite zone montane din tara noastra.

Fără foto Florin Coman, Luni, 25 Iun 2007, 19:43

Sunt absolut consternat! Sambata dimineata am plecat de la Babele catre Caraiman! Cabanierul chiar se lauda ca nu au mai avut de multi ani accidente soldate cu decese. E clar ca ursul a fost iritat de catre turisti. Dar ce cauta pe platou? Poate ca nu totusi caldura este de vina, ci mai degraba numarul mare de ursi. Ursul este un animal teritorial, si pentru ca vanatoarea este interzisa in zona, cred ca numarul lor a devenit prea mare, unii dintre ei cautand noi areale.

Fără foto D.N A, Luni, 25 Iun 2007, 20:03

Imi pare rau ptr ce s-a intamplat, dar pun pariu ca de era un " terchea berchea" de romansh, nu se facea atat caz!!
Asta este, se mai intampla!

Fără foto Ileana Neagoe, Luni, 25 Iun 2007, 23:43

Dorin, poate ca un "terchea berchea" de roman s-ar fi descurcat mai bine intr-o asemenea situatie. Eu sunt convinsa ca se facea caz si pentru un roman, pentru ca totusi este vorba de viata unui om. Cred ca toata lumea ar trebui sa invete ceva din nenorocirea asta. Eu sunt convinsa ca asemenea evenimente se pot evita daca se respecta anumite reguli de comportament in astfel de zone...

Viorel Borteş Viorel Borteş, Marţi, 26 Iun 2007, 8:45

Până la urma e şi un dram de inconştienţă la mijloc. În ultimele două săptămâni am văzut atât la ducere cât şi la întoarcere ursul cerşetor de la Pârâul Rece. E cuminţel, nimic de zis, dar m-a surprins "curajul" unora de a coborî din maşină cu plodul de un an sau doi în braţe. Iar dacă se întâmplă o dramă, de vină e ursul, evident. Oricât de obişnuit ar fi cu prezenţa omului, rămâne un animal sălbatic, imprevizibil. Iar problema este, cred, chiar această "apropiere" nefirească între noi şi sălbăticiuni. Am umblat mult şi am avut destule întâlniri de gradul trei prin păduri, cu urşi, lupi, mistreţi, jder, dar de fiecare dată ne-am văzut fiecare de drumul nostru. Drumurile noastre se pot intersecta, dar să nu ne călcăm pe "bătături".

Fără foto Radu RG, Marţi, 26 Iun 2007, 8:48

Salut. As dori sa comentez si eu acest incident deoarece este chiar ingrijoratoare prezenta ursilor in numar atat de mare intr-un areal ce se doreste a fi si parc natural si zona turistica. Oameni buni, am fost acolo sambata, cazat la cabana Babele in acea noapte, dupa o urcare de 5 ore din Busteni, pe Jepii Mari (triunghi albastru). Sa stiti ca nu e de joaca cu ursii, pe acest traseu vazand din 300 in 300 de metri, fecale de urs. De cati ani bat cararile de munte, parca niciodata nu s-a facut mai mult simtita prezenta acestui animal. Nu zic ca ar trebui sa dispara complet, dar nu sunt adeptul acestui talmes-balmes pe care il reprezinta la ora actuala zonele turistice. Daca sunt turistice, apai turistice sa fie, nu incurcati va rog borcanele, stimati vanatori! Nu avem chef ca din cauza unora care vor sa-si arate veleitatile de vanatori innascuti, sa avem de suferit noi, turistii pasnici. N-am nimic cu animalele, dar sincer as vrea sa pot urca si campa in liniste pe munte. Sincer as dori ca numarul acestor animale sa fie redus. Nu e admis ca pe o arie de 400 de km patrati sa existe 1000 de exemplare. Sunt prea multi. Acest fapt creste riscurile intalnirilor chiar si in plina zi, pe traseu marcat si frecventat de turisti. Am auzit de prea multe ori mormait si vazut urme de gheare pe copaci, pe sol, fecale ale acestui animal periculos spre Malaiesti, Piatra Arsa, Cab Omu. In Padina, in 2002 am fost vizitati la cort in 2 nopti de acestia. In Fagaras parca nu am simtit prezenta acestuia, dar nu e tarziu sa se constate ca nici acolo nu mai putem campa. Daca se doreste ca turistii sa mai poata vizita aceste zone pe viitor, cred ca cel mai indicat ar fi reducerea numarului ursilor si crearea de spatii naturale INGRADITE (ex: zona Iezer-Papusa sau M-tii Vrancei care si asa nu sunt frecventate de turisti), in care padurarii sa isi faca datoria, ducandu-le hrana, plantandu-se in acea zona rugi de mure, zmeura, afine etc., sa se populeze acele zone cu alte animale mici, pe care ursii sa le vaneze, astfel incat zonele deja consacrate pt turisti sa fie lasate libere, pt a nu se mai ajunge la astfel de incidente.
Am ramas consternat cand am auzit duminica dimineata ce s-a intamplat. Ganditi-va bine daca mai vreti sa mai aveti turisti domnilor ministri, primari, padurari... Nu lasati sa se intample aceste fapte grave de dragul banilor, de dragul celor care vor sa vaneze cantitati industriale de carne ursareasca, de dragul atractiei de turisti bogati interesati doar de macel. Nu amestecati lucrurile si apoi va faceti ca nu vedeti. Acum cativa ani ursul nu ajungea pe platou, nu erau asa multi; cu atat mai putin la cabana Omu, care a inceput sa fie vizitata zilnic. Eu cred ca ar trebui sa tragem cu totii un semnal puternic de alarma daca mai vrem sa ne intoarcem sanatosi acasa.
Sper sa fiti realisti si sa va ganditi ca nu e de plus.
Hai sanatate si aveti mare grija de voi!

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Marţi, 26 Iun 2007, 9:37

Domnule Rusie nu inteleg prea bine de unde pana unde ati numarat 1000 de ursi pe 400 de km patrati, si de ce aveti impresia ca numarul lor a crescut din cauza vanatorilor! Sa stiti ca numarul ursilor era mai mare in trecut, si incidente au mai existat, si vor mai exista, atata timp cat oameni si ursii se "vor calca pe babataturi". Aicea este o problema cu oamenii, acei "turisti" pe care ii tot pomeniti, care nu au nici cea mai mica farama de educatie montana.
Daca doriti sa transformati muntii in gradini zoologice ingradite, io as propune sa facem aceste zone pentru respectivii "turisti", sa ii ingradim, sa ii hranim bine cu mici si gratare, sa se simnta bine in "natura".
Zona Bucegiului este Parc Natural, pentru protejarea a unuia dintre putinele ecosisteme naturale pe care le mai avem, iar turisti vina sa vada natura!!! Nu garduri, nu ursi hraniti in staule, nu gunoaie aruncate pe trasee, nu PANTOFARI!!! Pentru cei care nu inteleg asta, pot sa faca ca si pana acuma o plimbare cu telecabina, sa bea o bere la Babele si sa se intoarca frumusel acasa.
La Refugiul Costila au venit ursii ani de zile si nici un alpinist, montaniard nu a fost mancat, oare de ce?
Problema sunt oamenii, nu ursii!:-(

Marius Radu Marius Radu, Marţi, 26 Iun 2007, 10:28

F. probabil ca si oamenii au avut partea lor de vina in aceasta tragica intamplare insa nu este normal ca ursii sa vina asa de des sus, pe platou, oare de ce? Sambata seara la Omu' un ursulet a traversat in viteza din v. Morarului in v. Cerbului, e-adevarat destul de jos fata de cabana dar suficient sa-i sperie pe cativa care urcau pe poteca turistica si care au luat-o imediat la fuga in jos si-au facut un ocol destul de mare apoi sa vina sus. E-adevarat ca si animalul cand i-a vazut si-a schimbat directia (asa ar fi normal sa se intample caci in mod normal n-ar trebui sa fie agresivi) si a disparut asa ca totul s-a terminat cu bine... Un alt grup venind dinspre Tziganesti a mers mult timp cu ursul pe urme dupa spusele lor. Dar sa te dai jos din masina sau sa-i bagi blitzul in ochi bietului animal doar ca sa ai o amintire "cool" nu este decat o MARE PROSTIE :-? Poate ca s-a schimbat comportamentul lor din moment ce sunt mai vizibili ca de obicei... sau doar sunt mai mediatizate intalnirile? Oricum, cineva avizat ar trebui sa se autosesizeze pt. a preveni pe cat se poate astfel de tragedii.

Daniel Nanu Daniel Nanu, Marţi, 26 Iun 2007, 10:55

Cred ca de vina sunt oamenii. In ultimii ani ei sunt cei care au incercat o apropiere fata de urs. Acum si ursul cauta compania omului stiind ca langa om va gasi hrana dar ursul nu are personalitatea unui caine cum probabil cred multi, ursul este mult mai imprevizibil, el are puterea sa ne ucida, sa ne decapiteze dintr-o singura lovitura. In momentul cand omul ajunge foarte aproape fata de un urs comportamentul sau trebuie sa fie ireprosabil. In astfel de momente, acest animal la cel mai mic disconfort simtit se poate transforma instantaneu intr-un tavalug de neoprit. Eu cred ca oamenii (cei mai multi) nu pot gestiona corect astfel de momente, de aceea este indicat ca ursul sa fie tinut departe sa se produca iarasi o departare om-urs altfel ambele parti vor avea de suferit.

Fără foto Mitza Zegrea, Marţi, 26 Iun 2007, 14:32

Nu-mi sta in caracter sa ma bag in vorba neintrebat, dar am vazut un comentariu iresponsabil (Radu Rusie) si mi-am dat seama ca, din pacate multi gindesc asa. O sa incerc sa fiu scurt
- sinteti indignat de "invazia ursilor". Uitati ca ursii sint la ei acasa, noi sintem cei ce i-am invadat. Pe vremuri nu erau atitia ursi? Pe vremuri nu erau telecabinele care sa aduca mii de producatori de gunoaie. Apropo, de cite ori v-ati carat deseurile menajere pina acasa? Las' ca vin ursii sau alte animale sa curete.
- vreti garduri in jurul muntilor? Nu va mai obositi, acestia vor disparea, impreuna cu ursii si cu tot ceea ce va deranjeaza. Poate nu stiti ca ursii vietuiesc in paduri. Care paduri, vor spune turistii adevarati? Asa cum vreti sa omoriti toti ursii, tot asa sint unii deranjati de paduri, si le taie. Noi taiem toate padurile, muntii arata ca niste batrini zbirciti. Animalele mor, sau se adapteaza. Ursii s-au adaptat cum au putut si ei, si acum ne deranjeaza si-i punem in tarcuri. Ce-ati spune daca si pe mine m-ar deranja prezenta si comentariile dumneavoastra, ca nu aveti aceeasi comportare ca si mine, sintem rase diferite, si as propune sa fiti inchis intr-un tarc? Ce ati face daca niste neaveniti v-ar face un gard pe proprietatea personala si v-ar fura astfel jumatate din ea? Nu ati reactiona ca si ursii? Pe vremuri sufletele noastre mai erau capabile sa vibreze la auzul unor versuri. "Si daca ramuri bat in geam..." Acum construim vile de neam prost peste tot (daca se poate in mijlocul padurii), iar daca nefericitul ram se gaseste sa bata la geam, taiem copacul cel obraznic. Ne trezim sa vorbim la TV ca primaria nu stie sa taie copacii care ne-au cazut pe masina, dar uitam ca acolo a fost un parc, cu multi copaci care se prijineau unii pe altii si nu cadeau, care impreuna ne fereau de stihiile naturii, care ne dadeau noua aer si verdeata si umbra (ca tot e canicula), si daca stam sa ne gindim mai departe, si celebrele "lapte, carne, brinza, oua"

Am promis sa fiu scurt. Alte tari au fost si ele "destepte" si indignate ca si dumneavoastra, iar acum nu mai stiu nici cum arata un fluture, decit din poze, iar muntii stau (frumos, n-am ce zice, se vede mina de gospodari, dar e prea tirziu) sprijiniti cu birne ca sa nu-i ia apele si vintul. Daca va deranjeaza ursii, mergeti in muntii din Spania, acolo o sa fiti in largul dumneavoastra. Pina cind se vor termina padurile noastre si ursii vor emigra, chiar si fara buletin

Fără foto Cristina-Valentina Ungurean, Marţi, 26 Iun 2007, 15:15

Domnule Radu Rusie, nu va cunosc, nu ma cunoasteti dar, dati-mi voie sa nu cred ceea ce spuneti, ca bateti cararile muntelui de zeci de ani, pentru ca exprimarea dvs in privinta "prezentei ursilor...pe o arie de 400 de km patrati sa existe 1000 de exemplare" nu suna a exprimare de montaniard sau iubitor/cunoscator al naturii, ci mai degraba a "orasan", dar dintr-acela indignat de cum e domne' posibil sa fie ursi intr-un parc natural? Adica, cum e domne' posibil sa fie oameni la oras? Cam asa ceva. Daca muntele nu e casa ursilor atunci unde mama dracu' e casa lor sau noi acuma, ca fiinte rationale chipurile, ar trebui sa omoram toate animalele padurilor, sa distrugem toata fauna, potential periculoasa, pentru ca "turistul pasnic" sa mearga nestingherit pe munte ca pe bulevard, ca deh asa e prin tarile straine pe unde se practica "turismul adevarat". Ei bine, eu refuz orice fel de forma de turism din asta "pasnic" si-mi doresc, pentru binele nostru, ca totul sa fie lasat asa cum este, sa fie lasata natura in pace, iar atunci cand fiecare dintre noi alege sa faca o astfel de excursie sa fie constient ca se afla pe un teritoriu care nu-i apartine si ca se expune unor pericole. Dumneata, ca om care mergi pe munte, m-ai uimit cu ideile care ti-au trecut prin cap, cu "zone ingradite pentru ursi". Pai sa fii tu sigur ca de un turist ca tine, nu are nimeni nevoie!!!
Respect.

Fără foto Radu RG, Marţi, 26 Iun 2007, 17:35

Fie ca dumneavoastra, stimati turisti adevarati. Sa stiti ca nu am nici un chef de scandal pe acest site. Mi-am exprimat o opinie ca oricare si nu accept sa mi se adreseze astfel de cuvinte. Nu ma cunoasteti si nu va cunosc. N-aveti nici un drept sa imi spuneti mie ca nu am ce cauta pe munte, ca vreti sa ma ingraditi si alte cele. Mai aveti un pic si daca ma vedeti ma si omorati. Extraordinar! Am ajuns sa ne certam din cauza unor nefericite de animale lasate sa se inmulteasca ca si cainii maidanezi. Daca ii iubiti asa tare, luati-i frate acasa, daca sunteti atat de indragostiti de ei! Sau sunteti cumva masochisti si vreti sa simtiti pe pielea voastra cum e sa simti forta adevarata, bruta, a naturii. Spor la intalniri de gradul 3, atunci, daca sunteti atat de ecologisti, atat de iubitori de jivine salbatice! Eu nu am zis sa ii omoram pe toti, dar nu e admis ca astfel de lucruri sa se petreaca atat de des in ultimul timp.
E treaba fiecaruia cum vrea sa se simta pe munte. Eu unul nu sunt zoofil. Dar nici pantofar nu-s, asa cum multi poate ma considera. Daca nu postez imagini din ture marete, ca altii, asta nu inseamna ca nu calatoresc si ca nu iubesc natura. Din contra. Iar daca pana acum nu vi s-a intamplat nimic rau din partea ursilor, sa nu ziceti ca din cauza ca sunteti foarte buni si v-a ocolit, ca aveti spirit de ecologist si ursul tine cu voi. Nu. E din pur si simplu din cauza ca ati avut NOROC.
Dar se pare ca unora le cam place sa se dea mari si sa se faca doar ca protejeaza natura.
Poate ca m-am facut inteles si ma veti lasa in pace. Nu v-am insultat si nu am adresat nici unuia de pe acest site cuvinte grele. Tineti minte lucrul asta.

Fără foto Eugeniu Barbu, Marţi, 26 Iun 2007, 19:02

În Cehia, în munţii Šumava, am văzut o tablă informativă: "În acest loc, în anul 1898 a fost împuşcat ultimul lup din această regiune".
În altă ordine de idei, cred că noi ne aflăm pe teritoriul acestor animale, şi nu ele pe teritoriul nostru (cel puţin la munte).
Chiar nu ne dăm seama că avem ceva valoros, ce în alte regiuni a rămas doar amintire? Domnule Rusie, încercăm să ghicim în câţi ani vom avea şi noi afişe cu anul dispariţiei ursului, lupului, râsului,... pe meleagurile noastre?
Dacă ar fi să aleg între prezenţa umană şi cea a faunei pe teritoriul parcurilor naturale, eu, personal, aş alege a doua variantă.

Fără foto JOHNY UTAH, Marţi, 26 Iun 2007, 20:39

Pentru Radu Rusie:

normal ca nu are cum sa te tina cineva sa te duci pe munte si nici eu nu vreau sa ma cert cu tine din simplul motiv ca oricum nu o sa intelegi ceva daca o sa ma iau de tine insa sa stii ca ce s-a intamplat cu aceasta americanca si prietenii ei este NUMAI DIN VINA LOR SI ESTE PUR SI SIMPLU REZULTATUL IGNORANTEI LOR CE S-A INTAMPLAT! Pana la urma ursul e animal insa omul e fiinta inteligenta si ar trebuie sa stie cum sa se comporte in prezenta animalelor nu sa le deranjeze, streseze, fotografieze, dea cu pietre sau mai stiu eu ce aberatii. Dar aici se impart drumurile - cei care stiu si ceilalti - habarnistii despre care scrie bine domnul Dinu Mititeanu - care fac tampenii si cand scapa cu viata dau vina tot pe munte, urs, apa, pamant...

Fără foto Alexandru Ştefan, Marţi, 26 Iun 2007, 20:45

Ursul este un animal frumos si destept, poate nu mai inteligent ca omul, dar de obicei mai prudent. Singurul vinovat pentru atacurile ursului este omul, care chiar si atunci cand beneficiaza de putin interes din partea animalului, se simte superior si se apropie de el pentru a face o poza inedita, eventual in schimbul a ceva mancare, intaratandu-l.

Exceptie de la cele de mai sus o fac puii de urs care se apropie uneori din curiozitate, precum si exemplarele prea obisnuite cu prezenta omului si cu serviciile prestate de acesta. Solutia din zonele populate nu e mutarea unui cartier (Racadau) sau a unei cabane, nici mutarea sau impuscarea ursilor. Exista tomberoane care nu pot fi deschise de urs si sunt folosite in putinele zone in care mai exista asa ceva prin Europa; sa nu uitam ca suntem beneficiarii unui numar impresionant de animale alpine ca ursul, capra neagra, lupul, rasul, unde numarul exemplarelor din tara depaseste suma intregii Europe, neluand in considerare Rusia. Exista si garduri solide ce pot fi construite. Acelasi lucru valabil si pentru locurile de campare, care figureaza numai pe hartie, neexistand alte amenajari in afara de niste tomberoane ordinare.

Decat sa fie eliminate aceste animale din munti si sa ne para rau peste niste ani, mai bine sa fie eliminati turistii, de obicei nepregatiti fizic, psihic si mental pentru a beneficia de frumusetea unor locuri pe care nu le merita.

De asemenea, discutiile online sunt utile doar pentru putinii oameni care le citesc, chiar de sunt 10 000 membri, tara are ceva mai mult. Unde mai pui ca prostia si lipsa bunului simt depaseste orice limite, iar indiferenta autoritatilor locale si a asociatiilor care exista cu zecile pe hartie, fara proiecte viabile, este vinovata de proasta organizare a activitatii turistice, sau mai bine zis de lipsa acestei organizari. Eu pun pariu pe 1000 ron ca nici macar 25% din turistii care merg in weekendul viitor cu telecabina la Babele nu au auzit vreodata de alpinet si carpati, cele mai importante resurse web din tara.

Muntele este casa ursului, iar noi suntem acolo musafiri. Nu prea sunt locuri in care sa nu fi umblat el, spre exemplu la Babele a mai fost weekendul trecut, dar se pare ca daca nu moare nimeni nu se acorda atentie. A fost si la Omu pe 24.07, puteti suna la cabana sau la statia meteo sa verificati. Cazul recent merita mai degraba titlul: turist ucis de un urs haituit.

Un comportament cu putin zgomot preventiv este suficient ca el sa se departeze inaintea contactului vizual. Zgomotul ulterior vizionarii reciproce face foarte rau, fiind considerat provocare. Cea mai buna varianta in caz de intalnire pe poteca este retragerea in liniste, fara miscari bruste, in directie opusa deplasarii ursului. Camparea este bine sa fie facuta cu agatarea mancarii in copac, spalarea vaselor si lipsa gunoaielor in preajma cortului; eu nu cred ca un animal vrea sa intre intr-un cort in care sforaie 3 obositi si nu se simte miros de mancare. Ursul este omnivor, dar asta nu inseamna ca mananca om J.

Un alt factor care atrage acest animal este prezenta stanelor; abia am dat o fuga prin Bucegi, unde sunt in prezent stane sub Furnica, la Saua Strunga de langa «localitatea» Padina, pe platou intre Babele si Omu sub vf. Obarsia, pe Valea Gaura sub vf. Omu, pe Valea Cerbului sub acelasi varf si pe Morar, ultimele doua sunt stanele ce stau primavara si toamna in Poiana Costilei, cand in abrupt se cam termina resursele. Niste petarde puternice pot surprinde, merita carate macar pt cainii de la stane. Poate ar trebui deshis un topic si pe acest subiect cu masurile de rigoare.

Legat de cazul recent, lasand partea tragica de o parte, de vina sunt turistii de la cabana Babele, care au gasit de cuviinta sa atace cu pietre animalul, intaratandu-l, iar bietii americani au beneficiat de descarcarea nervilor animalului pe ei, probabil purtand la randul lor vina unor blitzuri catre urs. Ursul umbla asa de des pe platou pentru ca este plin de gunoaie, cabana Babele fiind campioana in domeniu; iar victimele au plecat la 9 seara de la Babele spre Caraiman pentru ca asa gandeste un cabanier bisnitar nenorocit, sa trimita lumea la plimbare seara, in loc sa-i primeasca in sala de mese pe timpul noptii. Cabanele din Bucegi au „administratori”, si nu „cabanieri”. Cabanierii erau adevarati oameni de munte, cu multe trasee din zona batute bine, la care sunai si intrebai cum iesi din nu stiu ce perete si iti spunea ca e un piton in dreapta la 10m, si sa dea dracu de nu avea dreptate. Ulterior cabanele au fost privatizate, altele au ars pentru a putea fi preluate mai rapid si in prezent sunt administrate. Administratorul se ocupa de scoaterea unui profit cat mai bun din cazare si vanzarea unor produse, in cele mai multe cazuri nu a umblat pe prea multe poteci marcate, nu mai vorbim brane sau zone nemarcate, habar nu are notiuni de prim ajutor, habar nu are ce indicatii sa dea unor turisti neexperimentati, el stie doar sa-ti vanda sucul cu 3lei si gata. Poate si pe aceasta tema ar trebui deshis un topic separat sunt tare curios la ce cabane mai exista cabanieri, oricum prefer camparea, dar sunt destui care ar avea nevoie de asemenea informatii.

Ture faine tuturor si scuze pentru kilometrul postat!

Alexandru Hârju Alexandru Hârju, Marţi, 26 Iun 2007, 21:02

lasa populatie ca incet incet o sa ajungem sa nu mai avem ursi in tara... ii exterminam, ca noi oamenii trebuie sa fim stapani peste tot... doar si alte tari membre UE au procedat la fel... nu-i asa ???:-x

Daniel Nanu Daniel Nanu, Marţi, 26 Iun 2007, 21:09

Singurele lectii in format video despre cum trebuie sa ne purtam in cazul intalnirii cu un urs le-am gasit aici:
http://www.youtube.com/watch? v=hJVv0j2uC68&mode=related&search=

Daniel Nanu Daniel Nanu, Marţi, 26 Iun 2007, 21:11

http://www.youtube.com/watch? v=hJVv0j2uC68

Fără foto JOHNY UTAH, Marţi, 26 Iun 2007, 21:18

pentru Alexandru Stefan:

ai spus adevarul la partea cu cabanele si "mizeria" atat din ele cat si de pe langa ele; mai sunt putini cabanieri, restul sunt jepcari, manelisti, nenorociti si asa mai departe - deh cica ne-am modernizat.... In loc sa avem respect fata de mediu ne batem joc si dam boxele la maxim, dar astea se intorc deja impotriva noastra - vezi canicula - caci in inconstienta omul distruge dar nu isi da seama ca distruge mediul in care traieste si care va ceda in fata porcariilor facute de el!

pentru Alexandru Harju:

pai da caci daca astia din UE fac ceva baietii destepti si burtosi de la noi fac si ei repede la fel insa trebuie sa avem speranta ca "ceva" o sa-i impiedice si acel ceva vor fi oamenii carora le va veni mintea la cap insa vezi tu prepoderent in zilele astea sunt multi ignoranti si inconstienti care nici nu inteleg ce fredonam noi aici si nici nu prea se sinchisesc - adica baga aia "merge si asa" si gata...

Bafta

Fără foto Cristian Gabriel Popescu, Miercuri, 27 Iun 2007, 0:10

Si in Statele Unite mor oameni atacati de ursi in parcurile nationale. Dar iata ca ei au invatat ca trebuie sa protejeze animalele si nu sa le omoare....

M-am intalnit la randul meu cu ursul in padure...si eram singur...si m-am gandit cum sa fac s-o tai mai repede din calea lui mai cu seama ca era la 10metri si se uita exact mine. Din fericire si el a inteles ca nu suntem compatibili pe plan sentimental si a taiat-o in susul muntelui.

Ma gandesc cat de idiot sa fii astfel incat sa dai noaptea de urs si sa te apuci sa-i faci poze. Domnule Rusie nu ati prefera mai bine sa ingradim in tzarcuri automobilele din pricina carora mor mult mai multi oameni majoritatea chiar nevinovati?

Parcul natural ideal pt dvs este cel in care nici pasarea nu mai canta? Este cel in care mergi pe poteca si din suta in suta de metri sa fie cate un animal impaiat si o pancarda pe care sa scrie " aici traia candva acest animal"? Nu numarul ursilor a crescut ci numarul inconstientilor care merg pe munte ca pe bulevard...de...e cool...
Ma gandesc...daca traiam intr-o tara cu tigri tot asa s-ar fi dus dobitocii sa ii fotografieze?
Daca vrei sa faci fotografii cu ursi in natura iti iei tata un teleobiectiv de 600mm focala si ii fotografiezi de pe versantul celelalt pentru ca nici macar sa nu le perturbi linistea. Animalele trebuiesc respectate.

Americanca nu prea a avut nici o vina pentru ca, dupa cate am inteles, ea s-a nimerit in calea ursului care se retragea dupa ce l-au agresat boii aia pe care ii consider cei mai vinovati de moartea ei. Ursul s-a simtit incoltit si a atacat. E normal. E la mintea cocosului....

Fără foto Alex Petianu, Miercuri, 27 Iun 2007, 10:56

Salutare.
Ma abg si eu in seama. Bunicu meu a fost padurar si am copilarit prin paduri sa spun asa si am intalnit si eu ursu de cateva ori, dar is intreg si nu face nimic daca nu il ataci (sau asa considera el ca faci). Vb lu' bunicu "cu iti e tie frica de el asa ii e si lui", dar trebuie respectat si ocolit ca nu e tablou sa il fotografiezi si sa il filmezi cum spunea si Cristian Gabriel Popescu, daca vrei poze cu el iti iei aparat. A mai fost un caz asta inainte de '90 cu niste turisti germani, prin Ceahlau parca ca fotografiau niste pui de urs, asta pana a venit ursoaica si le-a facut de petrecanie la toti.

Bafta si ture faine.:-)

Fără foto radu ionascu, Miercuri, 27 Iun 2007, 11:23

Pai, Ileana Neagoe, din cate inteleg oamenii aia au plecat de la o cabana catre o alta, fiind obligati de situatie, nu ca asa isi doreau si erau inconstienti. Mai exact, cabanierul nu a vrut sa ii gazduiasca la el acolo pe undeva, ca nu mai erau locuri. Asa ca baga de seama ca si tu poti ajunge oricand sa fi nevoita sa orbecai noaptea in cautare de alt adapost, ca un anume cabanier nu mai are loc si pentru tine. Ca exemplu
m-am dus si eu sa dorm la cort la Babele si nu mai e voie, asa ca un angajat al parcului m-a indrumat spre o deosebita zona de ''campare'', Padina, unde evident noaptea am fost vizitat de 2 ursi. Cum am scapat de ei e poveste lunga si acum imi dau seama ca asa cum blitzul ii poate agita, la fel de bine si lumina lanternei poate avea un astfel de efect. Riscam deci sa il intarat cu lumina. Daca scapi de un atac, tine mult si de urs si de starea lui, nu numai de cumpatul omului si de inteligenta.

Fără foto Cristian Gabriel Popescu, Miercuri, 27 Iun 2007, 12:31

Radu Ionescu:

Cu lumina lanternei nu il intarati. Ursii pot fi alungati noaptea cu lanterne si zgomot. ATENTIE insa LANTERNA SA FIE DE CEA MAI BUNA CALITATE SI BATERIILE BUNE. Daca se stinge lanterna ati cam incurcat-o. Sa va spun o patanie pe care mi-au povestit-o niste ciobani din Parang. A venit ursul noaptea la stana si ciobanii au iesit afara sa il alunge cu bate si lanterne. Ursul a fugit in susul pantei si s-a blocat la un damb pe care nu-l putea urca pentru ca era cam maricel si aluneca incercand sa-l urce. Un cioban mai tinerel a venit in spatele ursului cu lanterna si a inceput sa ii dea bate pe spate ursului care incerca de zor sa urce dambul acela. La un momentdat lanterna s-a stins moment in care ursul s-a intors si dintr-o lovitura i-a rupt omului capul apoi i-a sfirtecat abdomenul.

Flash-urile sunt intermitente si de putere foarte mare ceea ce e enervant si pentru om dar mai ales pt animal. Atata timp cat ai lumina constanta de la o lanterna indreptata spre el nu te ataca caci e orbit dar daca opresti lumina el vede agresorul si poate ataca imediat.

Si mai e ceva: In primavara ursii ies de la hibernare si sunt morti de foame ceea ce ii poate face ceva mai indrazneti. Primavara e bine sa te feresti de urs mai mult decat in restul anului. Si ursoaica cu pui e foarte agresiva. Iar ursii din preajma cabanelor sunt cei mai periculosi pentru ca s-au obisnuit cu omul. Mai grav ca si omul s-a obisnuit cu ei si ii considera inofensivi uitand ca, totusi, sunt animale salbatice cu reactii rapide si imprevizibile. Cati stiu ca ursul poate alerga mai repede decat un cal chiar asa greoi cum pare? Nu multi.

Radu I...ai dreptate cand spui ca scaparea depinde si de dispozitia ursului...daca el nu vrea sa scapi sigur nu scapi...

Spor!

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Miercuri, 27 Iun 2007, 14:12

Domnule Rusie, imi pare rau ca va simntiti jignit, am recitit mesajele si nu vad nici o acuza directa acolo! Io zic ca trebuia sa va asteptati la asemenea reactii in momentul cand ati scris ceea ce ati scris!
Ursii nu au fost sa se inmulteasca ca niste maidanezi, in cel mai bun caz este vorba de un proces natural pe cat posibil, sunt chiar impiedicati din cauza limitarii habitatelor.
Nu vreau sa ii iau acasa si nici nu vreau sa ma mut in casa lor, vreau sa ii respect si astfel o sa ma respecte!
Cat despre noroc le urez tuturor, poate va aduceti aminte vorba aceea veche: "norocul ii dupa cum si-l face omul"!

Numa bine!

Fără foto Ileana Neagoe, Miercuri, 27 Iun 2007, 14:51

Domnule Radu Ion, daca este adevarat ce spuneti dumneavoastra, lucrurile stau cu totul altfel. Eu am avut o banuiala ca turistii nu au avut posibilitatea sa se cazeze din lipsa de locuri, dar nu am stiut sigur ca asa a fost. Este totusi o regula nescrisa a muntelui conform careia la cabane de creasta cum este si Babele, nu ramane nimeni pe afara in prag de seara sau de noapte. Se face loc in bucatarie, pe hol, cu saltele si cu multa bunavointa din partea tuturor. Am fost la Podragu, pe vreme rea, cand s-au adunat o multime de turisti veniti si de jos si din creasta si nu a ramas nimeni pe afara. Nu m-am confruntat pana acum cu refuzul vreunui cabanier de a ma gazdui in prag de seara sau de noapte. Nu vreau sa judec pe nimeni, dar cineva a gresit si greseala a fost platita prea scump... Legile nescrise sunt uneori mai puternice decat cele scrise. Ceea ce s-a intamplat dovedeste acest lucru...

Daniel Nanu Daniel Nanu, Miercuri, 27 Iun 2007, 14:58

Pentru a va putea gestiona mai bine "norocul" in cazul intalnirii cu ursul si in special pentru a intelege mai bine aceste mamifere deosebite va recomand sa urmariti un extraordinar film documentar: Grizzly Man ce se gaseste pe saitul BtJunkie si similare acestuia.;) Deasemenea o simpla cautare pe Youtube dupa cuvintele cheie bear/urs/grizzly/bear attack va
vor pune in fata unor exemple care va vor contura o imagine.

Grizzly Man
Un film documentar despre viata si moartea lui Timothy Treadwell un entuziast naturist care a ajuns sa traiasca o buna perioada alaturi de ursii grizzly in Alaska.
Acest aventurier (Treadwell) iubea si proteja ursii grizzly ajunsese sa cunoasca indeaproape psihologia acestor mamifere, sa negocieze cu ursii in unele situatii limita...devenise unul de-al lor.
Omul insa nu poate intelege si stapani pe deplin natura. Intr-o toamna aspra si cu lipsuri pentru ursi inevitabilul s-a produs... Treadwell si iubita lui au fost sfasiati de grizzly in timp ce incercau sa mai traga cateva cadre alaturi de creaturile pe care le venerau.
Documentarul este socant dar totodata imi intregeste imaginea asupra acestor creaturi impresionante care sunt...ursii.

Fără foto Ileana Neagoe, Miercuri, 27 Iun 2007, 16:37

Domnule Radu Ionascu(acum am scris corect numele, scuze) am inteles ca ati avut o patanie cu doi ursi la Padina. Cand aveti timp va rog sa-mi povestiti cum a fost si cum ati reusit sa scapati de ursi. Teama oamenilor exprimata si in comentariile de pana acum este totusi justificata. Cred ca nimeni nu este dispus sa mearga pe munte si sa sfarseasca in ghearele unui urs. Daca dumneavoastra ati reusit sa scapati intreg dintr-o asemenea confruntare, inseamna ca merita sa va aflu povestea.

Cu stima, Ileana Neagoe

Daniel Nanu Daniel Nanu, Miercuri, 27 Iun 2007, 17:02

Parerea mea este ca sunt prea multe tresee catre... Platoul Bucegiului desi Bucegiul mi se pare un masiv relativ mic. Aceste trasee intretaie uneori potecile acestor animale. Desigur noi turistii vrem sa urcam mereu pe traseele cele mai diverse, cele mai atractive si nu ne gandim la intimitatea acestor animale.
Eu cred ca cei care se gandesc cu adevarat la aceste animale gasesc trasee mult mai conventionale si in afara zonelor umblate de animale. Dar cine renunta la placerea lui pentru linistea acestor animale?

Fără foto Alex Petianu, Joi, 28 Iun 2007, 10:11

Dupa razboi multi viteji se arata. Ghinion, nestiinta... ce o fi fost, a fost, Dumnezeu sa o ierte, ca era pantofar sau nu, ca era muntoman, ca a mai fost un mare alpinist roman care urcase Mckenly si a murit vara in fagaras intre Turnuri si Podragu, a fost asa a vrut al' de sus, nu avem ce face, ca daca eram eu mare miez in munte si venea ursu ce faceam, scoteam cutitu si ma sinucideam ca sa scap mai repede. Sa fim seriosi, sunt fff putini care au reusit sa scape cu viata dupa intalnirea cu un urs "nervos".

E adevarat ca pe Bucegi cred ca mor mai multi oameni decat pe Everest, da ce sa mai faci acu te rogi ca atunci cand te duci si tu sa nu dai ochi cu mos martin, sau daca dai ochi sa fie bine dispus.

Sanatate si ture faine.

:-D

Fără foto Alex Petianu, Joi, 28 Iun 2007, 10:38

Srry ca ma bag iar da am o intrebare:)
Daca femeia era "tapinar " -de rupea ursu in 2 - si mi-l omora eu cred ca romanasi nostri o acuzau de braconaj:):-D

Fără foto Mareş Lucian, Joi, 28 Iun 2007, 22:44

Eu am dat noroc cu ursul in diverse ocazii, si ne-am inteles relativ bine.

Aud multe stiri, despre ursi care ataca, si oameni care ajung in spital in urma acestor intalniri, dar toate au un scenariu simplu. Despaduriri, exploatari industriale, si putinii ghinionisti care dau fatza in fatza cu ursul in desisuri.

Ursul apreciaza linistea. Industrializarea unei zone il isterizeaza. Din cand in cand va ataca niste muncitori betzi, pe unii din ei bagandu-i in spital.

Cazul de fata a fost letal prin ignoranta. Fie sa fi fost ghinion, cand vine ursul, nu stai drept sa-i contrezi laba. Te pui jos, iti aperi partile vitale cu membrele, si astepti sa se descarce. In cazul cel mai nefericit ramai cu niste oase rupte, si sangerari in urma loviturilor.

Ursul nu e un ucigas. Ataca doar din disperare, nervi sau stres. E drept, are mana grea, si poate ucide din o lovitura. E drept, se intampla rar, si ca o coincidenta, doar strainilor.

Fără foto radu ionascu, Vineri, 29 Iun 2007, 10:42

Da Ileana Neagoe, poate ca trebuie impartasita povestea, dar nu sunt eu primul la care da ursul la cort si nici ultimul. Eu nu sunt adeptul aplicarii teoriilor in practica. Daca iti impartasesc tot acum, stand in oras, in fata unui monitor si pe lumina, nu o sa aiba nici o rezonanta povestea, iar tu o sa percepi totul cu detasarea omului aflat in siguranta. Nu trebuie sa urmezi exemplul altora, ci trebuie sa fi mereu tu, ca acolo in natura la 1 noaptea cu ursul gramada pe cort nu o sa ai aceeasi reactie cu a mea si nici nu o sa stai sa aplici spontan ce au facut altii, ca nici ursul nu e acelasi. Iti spun doar atata, poti sa iti iei toate masurile necesare pentru a preintampina o vizita a salbaticiunilor si poti sa fi cat se poate de bine pregatita moral si psihic pentru asta, daca nesansa face ca ursul sa fie agitat si iritat de catre altii cu putin timp inainte, atunci luminile si bataile de oale nu mai au valoare. Ca exemplu iti sta tragica poveste a femeii moarte. Vreau sa zic ca sansele de a scapa cu bine sunt direct proportionale cu intentiile si reactiile ursului, iar noi nefiind ciobani si nici imblanzitori de fiare de la circ cu siguranta nu o sa stam in miez de noapte sa negociem cu un biscuite potolirea fiarei.

Matei Laudoniu Matei Laudoniu, Vineri, 29 Iun 2007, 11:21

Oameni buni, teoretizam prea mult, in conditiile in care avem de-a face cu un ghinion, cu un acciedent pur si simplu stupid, si evident tragic. Dam vina ba pe americani ca sunt tampiti, ba pe prostii de la Babele care au intaratat ursul, ba pe salvamont, ba pe autoritatile locale care nu sunt capabile sa controleze inmultirea ursului in Bucegi, ba pe cabanierul de la Babele. De fapt, aici avem de-a face cu un ghinion urias, probabilitatea sa fi atacat de urs pe platou si sa mai fi si ucis de dansul este infinit mai mica comparativ cu probabilitatea de a da coltul pana la Busteni, in accident de masina.

Muntele nu este un mediu mult mai riscant decat soseaua, si dupa cum nu ma pot lasa de condus masina (in urma accidentelor pe care le vad zilnic la televizor), nu ma pot lasa nici de mers pe platou, din pricina unui accident, caci despre asta este vorba aici, despre un accident stupid si tragic. Incidentele om-urs sunt departe de a fi devenit un fenomen in Romania, avand in vedere cati ursi coexista in acelasi areal cu „omul romanesc”, eu personal iau evenimentul nefericit din Bucegi ca pe un caz izolat, caci asta este.

Un prieten avea o vorba: „Daca vrea Dumnezeu, ma omoara si la Babele”. Ca sa vezi, dar a avut dreptate.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.