Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Probleme semnalate in publicatie montana : News

Bookmark and Share

Probleme semnalate in publicatie montana - Wed, Jul 4, 2007, 10:26 am, visited 2759 times


In cele de mai jos va reproducem un mesaj al domnului Mihai Surdulescu prin care ne sunt semnalate o serie de erori continute in publicatia – ghid montan „AD AQUAS HERCULI SACRAS” publicata de Editura Timpul din Reşiţa in colecţia "Itinerare în Munţii Banatului". Mesajul de mai jos constituie de asemenea un avertisment pentru cei ce vor folosi informatiile continute in respectiva carte.

„Va scriu ca un vechi turist de munte, cu drag de carare pe care sa vezi frumusete, dar pe care sa o faci in siguranta.
Dupa ani in care am admirat Bucegii, Fagarasul, Piatra Craiului (muntele meu de suflet), Parang, Retezat etc etc, am profitat de un sejur la Herculane pentru a vizita muntele Domogled etc.
Am intrat intr-una din cele mai bune librarii pe care le-am vazut la viata mea (si am vazut sute) de unde am luat cea mai (aparent) completa carte despre zona, Ad aquae Herculi Sacras pe care am vazut ca ati anuntat-o pe site din 2002. Printre altele in special ca avea descrise mai amanuntit traseele turistice si o harta (mai mult schita alb-negru, slabuta, dar mai buna decat harta pliata color pe care am gasit-o acolo).
Urmarile au fost un prim traseu dificil si neplacut de parcurs (tehnic, altfel peisajul este deosebit, iar flora si fauna sunt unice la noi) si al doilea traseu care m-a obligat sa dorm o noapte in padure (neprevazut).
Va rog faceti public drumetilor ca buna parte din traseele descrise in carte sunt nemarcate, unele marcate slab si prost intretinute, unele aproape impracticabile, altele inexistente (ca de-asta am patit-o eu).
La asociatia Pinul Negru care ar trebui sa se ocupe de problema mi s-a spus ca acel volum este scris de doi soti geologi care nu se pricep, ca de fapt unele trasee nici nu existau, ca autorii s-au bazat pe informatii vechi, de mult depasite, ca de fapt la unele trasee se lucreaza la intretinere, la altele nici macar marcarea nu s-a inceput etc.
Toate acestea pot fi reale, dar nu pot intelege cum a putut apare un ghid montan (sa stiti ca descrierea traseelor este destul de acurata, asa mi-am dat seama pe unde sunt la un moment dat, chiar daca acel traseu nu are acum niciun semn pe el) fara ca cineva sa verifice legatura intre ghid, harta si realitate.
Va scriu cu rugamintea de a avertiza pe toti turistii potentiali, sper ca nimeni sa nu mai pateasca ce am patit eu plecand de buna-credinta cu un ghid si o harta publicate relativ recent”.

Mai multe informatii despre publicatia respectiva se gasesc pe Alpinet la
http://alpinet.org/main/bursa/bursa.php? lng=ro&id=2031
Şerban-Alin Pontoş


Connections with the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii RETEZAT  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.