Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

[a] Reteau Natura 2000 in Romania : News

Bookmark and Share

[a] Reteau Natura 2000 in Romania - Thu, Jul 26, 2007, 7:50 am, visited 943 times
[News taken from Alpinet2k]


From: Florin Stoican <f...@yahoo.com>
Date: Mon, Jul 23, 2007, 1:00 pm
Subject: [a] Reteau Natura 2000 in Romania
http://www.gov.ro/presa/integrare/afis-doc.php? idpresa=607

Reteaua Natura 2000 in Romania

Siturile romanesti din cadrul retelei europene Natura 2000 vor fi transmise catre Comisia Europeana in vederea aprobarii. Guvernul a aprobat saptamana trecuta Memorandumul prin care aproba aceasta lista, intocmita de ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Lista siturilor romanesti Natura 2000 raspunde necesitatilor urgente in domeniul conservarii naturii, stabilind si masurile pe termen scurt ce trebuie luate de autoritatile competente ale statului. Printre cele mai reprezentative situri de importanta comunitara se situeaza si cele din zonele Apuseni, Balta Mica a Brailei, Bucegi, Buila Vanturarita, Cheile Bicazului Hasmas, Cheile Cernei, Cheile Nerei Beusnita, Ciucas, Comana, Coridorul Jiului, Cozia, Defileul Jiului, Defileul Muresului Inferior, Delta Dunarii, Gradistea Muncelului Ciclovina, Lunca Inferioara a Crisului Repede, Lunca Joasa a Prutului, Muntii Fagaras, Muntii Macinului, Muntii Maramuresului, Muntii Rodnei, Podisul Nord Dobrogean, Portile de Fier, Putna Vrancea, Semenic - Cheile Carasului. Prin includerea acestora in reteaua europeana de arii protejate NATURA 2000, se estimeaza ca suprafata totala a ariilor naturale protejate va creste, ajungand la circa 15 %, fiind in concordanta cu media din Uniunea
Europeana.

In ceea ce priveste siturile de importanta comunitara, suprafata propusa la nivelul Romaniei este de circa 13, 8 %, ceea ce face ca tara noastra sa se situeze peste nivelul suprafetelor terestre desemnate in alte tari precum Finlanda (13 %), Austria (11 %), Lituania (10 %), Cehia (9 %), Olanda (8 %), Franta (8 %), Polonia (4 %), etc.

Formularele standard ale siturilor de importanta comunitara au fost avizate favorabil de Academia Romana Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, ca for stiintific responsabil in acest domeniu, siturile de importanta comunitara intrunind conditiile pentru a fi transmise Comisiei Uniunii Europene.

In zonele declarate situri, activitatile pot continua, daca sunt realizate intr-un mod durabil si nu afecteaza speciile si habitatele de interes comunitar. Trebuie mentionat faptul ca proprietarilor de terenuri din siturile Natura 2000 carora li se vor impune anumite restrictii de utilizare a terenurilor li se vor asigura plati compensatorii prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

In vederea finantarii activitatilor desfasurate, precum si a compensatiilor pentru restrictiile impuse in siturile de importanta comunitara sunt identificate mai multe surse de finantare, printre care se numara: Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondurile structurale (Fondul European Social - FES), Fondul European pentru Pescuit (FEP) sau Instrumentul Financiar pentru Mediu (LIFE+). Astfel, constituirea siturilor de importanta comunitara poate oferi comunitatilor locale oportunitatea accesarii de fonduri de la Uniunea Europeana. Proprietarii sau utilizatorii de terenuri din siturile Natura 2000 vor beneficia de plati compensatorii care sa acopere pierderile economice suferite de acestia, daca le sunt impuse anumite restrictii.

De asemenea, in scopul eficientizarii procesului de implementare a retelei Natura 2000 si pentru a imbunatati modalitatea de gestionare a informatiilor de catre toti factorii implicati in proces, a fost creat un sistem informational Natura 2000 al carui server a fost instalat la sediul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, sistemul fiind structurat astfel incat sa ofere informatiile necesare pentru caracterizarea si evaluarea retelei Natura 2000 si pentru a permite selectarea siturilor, schimbul de opinii, analiza datelor, verificarea, validarea si consultarea publicului in acelasi timp.

De mentionat este faptul ca, in domeniul conservarii naturii, cuantumul fondurilor structurale, disponibile prin Programul Operational Sectorial Mediu, pentru perioada 2007 2013, este de circa 150 mil euro, la care se adauga fondurile structurale din alte sectoare de activitate gestionate de alte ministere.


Sursa: Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii RODNEI  
Muntii VRANCEI  
Muntii HASMAS  
Muntii CIUCAS  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii COZIA  
Muntii CERNEI  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii LATORITEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Comuna Breaza-Cabana (pensiunea) Coltii Brezei-Valea Pojortei-Cabana Urlea

 



There are no comments for this message
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.