Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

[a] Impreuna pentru Natura - Thu, Jul 26, 2007, 7:56 am, visited 1477 times
[News taken from Alpinet2k]


From: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Date: Tue, Jul 24, 2007, 9:02 am
Subject: [a] Impreuna pentru Natura
http://www.evz.ro/article.php? artid=315183
Elevii pot castiga premii salvand natura
24 Iulie 2007

Tinerii pasionati de ecologie pot participa si in acest an la concursul "Impreuna pentru Natura".

Lansat in 2004, ca o competitie nationala pentru copii, s-a desfasurat pe parcursul mai multor etape, in principalele ecoregiuni ale tarii, si a reusit sa motiveze 4.000 de elevi, pe perioada vacantei de vara.

Concursul, care se desfasoara in sapte etape regionale, una nationala si una internationala, contine trei probe. Una de ecologizare, in care timp de o ora fiecare echipa aduna deseurile din perimetrul unui parc natural, o alta teoretica si artistica si o a treia de comportament in natura si orientare turistica.

La fiecare etapa regionala vor participa echipele scolilor din zona. Fiecare etapa acopera patru sau cinci judete. Scolile, la randul lor, participa cu o echipa formata din 11 copii. Fiecare echipa trebuie sa aiba un capitan, un slogan, o mascota si un ideal pentru care lupta. Etapele regionale vor avea echipe castigatoare, care vor reprezenta ecoregiunile in finala nationala.

Datorita concursului s-au realizat relatii de colaborare intre tineri, s-au infiintat pana in prezent 160 de cluburi ecologice in scolile de pe teritoriul tarii si s-au creat retele de comunicare si colaborare intre cluburi si autoritati, institutii specializate, companii a caror politica se axeaza pe dezvoltare durabila, personalitati si presa.

Copiii care fac parte din cluburile ecologice participa periodic la toate actiunile organizate de Ecosophia: intalniri, seminarii, excursii, tabere, chiar si la schimburi de experienta cu alti copii din zone diferite ale tarii sau strainatate.

--
Ginduri bune,
Radu Serban
__________________________________________________
http://www.scouts.ro




http://www.ecosophia.ro/regulament_concurs.html
REGULAMENT CONCURS

La fiecare etapa regionala vor participa echipele scolilor din zona, respectiv fiecare etapa acopera 4 / 5 judete.

Conditii de participare:

ATENTIE! PENTRU A PUTEA PARTICIPA LA CONCURS, COPIII TREBUIE SA FACA PARTE DIN CLUBUL ECOLOGIC IMPREUNA PENTRU NATURA INFIINTAT IN SCOALA LOR SAU COPII MEMBRI AI ALTOR CLUBURI ECOLOGICE PARTENERE ALE CLUBURILOR IMPREUNA PENTRU NATURA

Echipa: a. formata din 11 elevi, cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani.
b. are nume
c. are capitan de echipa
d. are un slogan
e. are o mascota

Sugestie: In echipa trebuie sa existe un destept, un puternic, un invatat, un filozof, un curajos, un smecher, un strateg, un impaciuitor, un visator, un harnic si capitanul care sa-i conduca pe toti.

[...]

http://www.ecosophia.ro/calendarul_evenimentelor.html

[...]

5. 11 iulie 2007, a treia etapa a concursului Impreuna pentru natura! - eco-regiunea Oltenia (judetele: Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Prahova) - etapa se va tine in Parcul National Cozia cu participarea Buila Vanturarita si a Parcului Defileul Jiului.

6. A patra etapa a concursului Impreuna pentru natura! - eco-regiunea Moldova, (judetele: Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui) etapa se va tine in Parcul National Calimani, cu participarea Parcului Natural Vanatori Neamt, a Parcului National Ceahlau si a Parcului Natural Putna Vrancea.

7. A cincea etapa a concursului Impreuna pentru natura! - eco-regiunea Mures (judetele: Mures, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita) - etapa va avea loc in Parcului National Cheile Bicazului Hasmas, cu participarea Parcului National Piatra Craiului si Parcul Natural Bucegi.

8. A sasea etapa a concursului Impreuna pentru natura! eco-regiunea Ardeal (judetele: Bihor, Cluj, Alba, Bistrita, Maramures, Salaj, Satu Mare, Hunedoara) etapa se va tine in Parcul Natural Apuseni cu participarea parcului Natural Muntii Maramuresului, Parcului National Muntii Rodnei, Parcului National Retezat si Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

9. A saptea etapa a concursului Impreuna pentru natura! eco-regiunea Banat (judetele: Timis, Caras-Severin, Arad,) etapa va avea loc in Parcul National Semenic Cheile Carasului, cu participarea Parcului Natural Lunca Muresului, Parcului Natural Podisul Mehedinti, Parcului National Cheile Nerei- Beusnita Parcul National Domogled-Valea Cernei, si a Parcului Natural Portile de Fier

10. Finala pe tara a concursului Impreuna pentru natura! - judetul Suceava - vor participa echipele castigatoare la etapele regionale.

11. Etapa internationala a concursului Impreuna pentru natura! Judetul Maramures vor participa echipele din Ungaria, Moldova, Bulgaria, Croatia, Germania, Austria, Italia si echipa castigatoare a etapei nationale din Romania.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii LATORITEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Voineasa-Hotel Lotru-Culmea Stevia-Gura Plaiului-Plaiul Poienii-Canton Plaiul Poienii
Traseu: uşor accesibil, iarna dificil Marcaj: cruce roşic, bandă galbenă Durata: 3-3½ ore

Cantonul zoopastoral de la Plaiul Poienii, recent renovat, poate constitui ţinta unei excursii plăcute, în care se parcurge un teren variat cu privelişti deosebite. Pornim de la hotelul "Lotru" şi ne îndreptăm spre vestul localităţii. La capătul vestic al podului de peste Lotru coborîm cîteva trepte şi ne îndreptăm spre sud pe uliţa de pe marginea apei. În dreptul ultimei case, uliţa se continuă spre vest cu o potecă pe care apare şi marcajul cruce roşie. Poteca urcă uşor şi, după circa 5 minute, ajungînd pe culme, se îndreaptă spre sud, pătrunzînd în pădure, unde din loc în loc se observă şi marcajul cruce rosie. De aici vom urca circa 30-40 de minute prin pădurea de fag şi molid pînă la terminarea acesteia. Apoi ieşim în pajiştea montană de pe Muntele Plăişor, de unde vom avea o privelişte frumoasă asupra staţiunii Voineasa.

Poteca urcă în serpentine uşoarc şi pe măsură ce înaintăm cîştigăm altitudine şi putem admira spre nord seria de vîrfuri aparţinînd Munţilor Lotrului: Dobrunu, Cioaca Dobrunului, Sterpul şi altele. Marcajul apare rar datorită tăierii unor arbori pe care era aplicat, dar urmînd poteca vom ajunge în curînd pe o culme sub partea nordică a Vîrfului Balţuri (1142 m). Parcurgem culmea situată între obîrşiile Pîrîului Moşului spre est şi Pîrîul Caprclor spre vest, apoi pătrundem în pădurea de i'ag, în-rîrpptînrlu-ne spre vest. După circa 5 minute ir.şim în Culmea Ştevia, unde întîlnim drumul de culme ce urcă de la Valea Măccşului (alt. 1078 m). Din acest punct putem admira spre sud Vîrful Tîrnovu Mare şi tăietura adînca a Cheilor Latoriţei, Muntele Vînăta şi valea Rudăreasa pînă spre izvoare, unde se profilează Vîrful Fratoşteanu Mare (2053 m). În continuare urmăm drumul de culme spre vest, trecem pe sub linia de înaltă tensiune Ciunget-Vidra şi, în pasul domol al drumeţului care doreşte să vadă locurile, ne vom desfăta privirea admirînd versanţii sudici ai vîrfurilor Munţilor Lotrului.

După aproximativ 1 km de mers, întîlnim în marginea drumului, în dreapta, un exemplar uriaş de fag (fagus silvaiica), cu un diametru de circa 1,5 m, declarat arbore ocrotit. Urmînd drumul, pe care apare rar marcajul bandă galbenă, ajungem în curînd în punctul Gura Plaiului, unde drumul pătrunde în pădure. O ultimă privire înapoi spre vest şi vom admira culmea pe care am venit, ca şi deschiderea văii Rudăreasa spre satul Ciungetu. De aici vom urma drumul prin pădure circa două ore pînă la Plaiul Poienii.

Amatorii de trasee mai ,,dure", antrenaţi, pot urma de aici creasta calcaroasă a Pietrelor Albe pe o cărăruie îngustă care ne va solicita mult forţele, dar ne va răsplăti din plin cu imagini de neuitat. Drumul pe creastă ne va răpi mai bine de o oră pînă în Şaua Paltinului, unde întîlneşte şoseaua de culme, şi el trebuie inclus în durata generală.

Din această şa urmăm şoseaua carosabilă tot prin pădure şi după un urcuş uşor vom ajunge la pepiniera de la Ştevia, unde se află şi un canton silvic. In continuare, drumul atinge marginea unui abrupt spre Valea Rudăreasa şi, de pe un pinten stîncos, putem admira sălbăticia accstei văi ca şi pereţii de la Pietrele Albe, pe deasupra cărora am venit. Apoi vom pătrunde o dată cu drumul în întunecimea pădurii de molid care ne va întovărăşi circa o oră pînă la Plaiul Poienii (1560 m). După popasul corespunzător, putem ajunge la cantonul zoopastoral, ca şi la peticele de lapiezuri din poiana de deasupra drumului, sau urcăm pînă la stîna de pe culme şi admirăm vîrfurile munţilor din jur.

Cei care nu doresc să se întoarcă tot pe acelaşi drum spre Voineasa, pot coborî pe o potecă sau pe noi drumuri de tractor în valea Mînăileasa, la cantonul forestier Nopteasa, şi de aici pe şosea pînă la Voineasa. De ascmenea, se poate coborî pe un drum foresticr în valea Rudăreasa, pe care o vom urma în aval pînă la Ciungetu şi de acolo cu mijloace auto vom ajunge la Voineasa.


 



There are no comments for this message
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.