Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

[a] Impreuna pentru Natura - Joi, 26 Iul 2007, 7:56, vizitată de 1478 ori
[Ştire preluată de pe Alpinet2k]


De la: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Data: Marţi, 24 Iul 2007, 9:02
Subiect: [a] Impreuna pentru Natura
http://www.evz.ro/article.php? artid=315183
Elevii pot castiga premii salvand natura
24 Iulie 2007

Tinerii pasionati de ecologie pot participa si in acest an la concursul "Impreuna pentru Natura".

Lansat in 2004, ca o competitie nationala pentru copii, s-a desfasurat pe parcursul mai multor etape, in principalele ecoregiuni ale tarii, si a reusit sa motiveze 4.000 de elevi, pe perioada vacantei de vara.

Concursul, care se desfasoara in sapte etape regionale, una nationala si una internationala, contine trei probe. Una de ecologizare, in care timp de o ora fiecare echipa aduna deseurile din perimetrul unui parc natural, o alta teoretica si artistica si o a treia de comportament in natura si orientare turistica.

La fiecare etapa regionala vor participa echipele scolilor din zona. Fiecare etapa acopera patru sau cinci judete. Scolile, la randul lor, participa cu o echipa formata din 11 copii. Fiecare echipa trebuie sa aiba un capitan, un slogan, o mascota si un ideal pentru care lupta. Etapele regionale vor avea echipe castigatoare, care vor reprezenta ecoregiunile in finala nationala.

Datorita concursului s-au realizat relatii de colaborare intre tineri, s-au infiintat pana in prezent 160 de cluburi ecologice in scolile de pe teritoriul tarii si s-au creat retele de comunicare si colaborare intre cluburi si autoritati, institutii specializate, companii a caror politica se axeaza pe dezvoltare durabila, personalitati si presa.

Copiii care fac parte din cluburile ecologice participa periodic la toate actiunile organizate de Ecosophia: intalniri, seminarii, excursii, tabere, chiar si la schimburi de experienta cu alti copii din zone diferite ale tarii sau strainatate.

--
Ginduri bune,
Radu Serban
__________________________________________________
http://www.scouts.ro




http://www.ecosophia.ro/regulament_concurs.html
REGULAMENT CONCURS

La fiecare etapa regionala vor participa echipele scolilor din zona, respectiv fiecare etapa acopera 4 / 5 judete.

Conditii de participare:

ATENTIE! PENTRU A PUTEA PARTICIPA LA CONCURS, COPIII TREBUIE SA FACA PARTE DIN CLUBUL ECOLOGIC IMPREUNA PENTRU NATURA INFIINTAT IN SCOALA LOR SAU COPII MEMBRI AI ALTOR CLUBURI ECOLOGICE PARTENERE ALE CLUBURILOR IMPREUNA PENTRU NATURA

Echipa: a. formata din 11 elevi, cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani.
b. are nume
c. are capitan de echipa
d. are un slogan
e. are o mascota

Sugestie: In echipa trebuie sa existe un destept, un puternic, un invatat, un filozof, un curajos, un smecher, un strateg, un impaciuitor, un visator, un harnic si capitanul care sa-i conduca pe toti.

[...]

http://www.ecosophia.ro/calendarul_evenimentelor.html

[...]

5. 11 iulie 2007, a treia etapa a concursului Impreuna pentru natura! - eco-regiunea Oltenia (judetele: Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Prahova) - etapa se va tine in Parcul National Cozia cu participarea Buila Vanturarita si a Parcului Defileul Jiului.

6. A patra etapa a concursului Impreuna pentru natura! - eco-regiunea Moldova, (judetele: Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui) etapa se va tine in Parcul National Calimani, cu participarea Parcului Natural Vanatori Neamt, a Parcului National Ceahlau si a Parcului Natural Putna Vrancea.

7. A cincea etapa a concursului Impreuna pentru natura! - eco-regiunea Mures (judetele: Mures, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita) - etapa va avea loc in Parcului National Cheile Bicazului Hasmas, cu participarea Parcului National Piatra Craiului si Parcul Natural Bucegi.

8. A sasea etapa a concursului Impreuna pentru natura! eco-regiunea Ardeal (judetele: Bihor, Cluj, Alba, Bistrita, Maramures, Salaj, Satu Mare, Hunedoara) etapa se va tine in Parcul Natural Apuseni cu participarea parcului Natural Muntii Maramuresului, Parcului National Muntii Rodnei, Parcului National Retezat si Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

9. A saptea etapa a concursului Impreuna pentru natura! eco-regiunea Banat (judetele: Timis, Caras-Severin, Arad,) etapa va avea loc in Parcul National Semenic Cheile Carasului, cu participarea Parcului Natural Lunca Muresului, Parcului Natural Podisul Mehedinti, Parcului National Cheile Nerei- Beusnita Parcul National Domogled-Valea Cernei, si a Parcului Natural Portile de Fier

10. Finala pe tara a concursului Impreuna pentru natura! - judetul Suceava - vor participa echipele castigatoare la etapele regionale.

11. Etapa internationala a concursului Impreuna pentru natura! Judetul Maramures vor participa echipele din Ungaria, Moldova, Bulgaria, Croatia, Germania, Austria, Italia si echipa castigatoare a etapei nationale din Romania.
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Voineasa-Gura Minailesii-Poiana La Lacut-La Covee-Virful Baltac-Saua Runculet-Casele Oancei-Virful Minaileasa Mica-Virful Minaileasa Mare
Traseu: accesibil, dificil iarna (neindicat) Marcaj: nemarcat, parţial bandă roşie Durata: 5-6 ore



Ascensiunea Vîrfului Mînaileasa Mare se poate face urmînd acest drum de culme, care în prima porţiune oferă privelişti largi. Poteca începe tot la podul de la Gura Mînăilesii (ramificaţia şoselelor), pe malul vestic al pîrîului. Chiar de la pod poteca urcă în serpentine mici spinarea pietroasă a culmii dintre pîrîul Mînăileasa şi Lotru. Spre Lotru, panta e mult mai abruptă şi versantul este împădurit. Ceva mai sus, urcuşul devine mai lejer şi după cca 10 minute întîlnim o bifurcaţie. Putem urma oricare din cele două poteci - cea din stînga este de fapt un vechi drum de tractor, căci ele se vor reuni mult mai sus, dar ne vom înscrie pe cea din dreapta, ce se menţine chiar pe culme şi după cca 20 minute de la plecare vom ieşi într-o largă poiană (,,la Lăcuţ"), unde se află sălaşe pentru vite.

Urcăm uşor pe culme ajungînd la o casă situată chiar lîngă potecă (stînga), la altitudinea de 870 m. Poteca se continuă acum pe faţa sudică a culmii (se poate scurta în serpentine mici, dispuse chiar pe culme), trece pe sub linia de înaltă tensiune Ciungetu-Vidra, apoi urcă spre culme în direcţia nord. Sus, pe muchie (,,la Covee"), se ramifică o potecă spre dreapta ce conduce la sălaşele unor localnici de pe Runculeţul Mic. Noi vom păstra poteca de pe culme, care, trecînd Vîrful Baltac (1071 m), prin sud, ne scoate într-o mică şa. Continuăm apoi să urcăm pe culmea prelungită, avînd în dreapta, spre nord, bazinul pîrîului Vrabiei, izvorul principal al Pîrîului lui Bută. Trecem din nou pe sub linia de înaltă tensiune după care poteca se dispune pe faţa sudică a culmii, în urcuş uşor, ajungînd în Şaua Runculeţ. (Aici întîlnim marcajul bandă roşie).

Dacă dorim să urcăm pe creştetul vîrfului Runculeţ, vom părăsi temporar poteca urcînd direct pe culme pînă intrăm în pădure şi întîlnim un drum de tractor ce vine din nord, din bazinul Pîrîului lui Bută, unde se fac exploatări forestiere. Acest drum de tractor ne va scoate la poiana de pe faţa sudică a Vîrfului Runculeţ unde se află stîna Biţei. Poteca trece pe la sud de vîrf, apoi coboară uşor către Şaua Runculeţ, reunindu-se cu cea care vine de pe faţa sudică.

In şa întîlnim iarăşi linia de înaltă tensiune, care trece definitiv pe versantul nnrdic, împădurit, al culmii. De aici se desprinde o potecă ce se îndreaptă spre colonia minerilor de la Cataracte, trecînd prin Padina Ursului. Din acest punct vom începe urcuşul culmii pe muchie, avînd în dreapta (nord) pădurea mare, iar în stînga (sud) o tăietură de pădure. Poteca e firavă în acest sector, dar ne călăuzim după liziera pădurii pînă mai sus, unde intrăm în pădurea mare. Aici poteca e mai largă, dar urcuşul mai greu. Sporadic se vede şi vechiul marcaj, bandă roşie, dar vom căuta în zadar semnele următoare, căci nu mai există.

Pentru o bună orientare, trebuie să ne menţinem pe culme. Poteca urcă prin pădurea de fag, întîlnim un sector cu arbori căzuţi, care ne obligă să-i ocolim cu grijă spre a nu pierde poteca. Apoi ieşim într-o poieniţă cu iarbă mătăsoasă şi ne menţinem pe marginea ei nordică. Depăşim poieniţa şi urcăm în serpentine uşoare prin pădurea în care încep să apară din ce în ce mai des coniferele. Treptat, urcuşul se domoleşte şi în sud, printre brazi, observăm deschiderea spre munţii de dincolo de valea Mînăilesii. În acest sector versantul sudic al abrupt şi dacă ne abatem prin rarişte puţin spre sud' vom observa serpentinele drumului ce ur-ca pe valea Mînăileasa spre Vidra. La picioarele noastre se observă stîncării în care se află bîrloguri ale urşilor.

Poteca ocoleşte în continuare prin sud un vîrf aplatizat a cărui baliză se pierde printre brazi. De aici vom coborî uşor spre o şa largă ce adăposteşte poiana de la Casele Oancei (1 661 m). Poiana este însă compromisă de tufele de ştevie şi urzici. Trecem pe lîngă o stînă părăsită care putrezeşte încet în umezeala pădurii. Din şa privirea răzbate spre nord pînă la Vîrful Balindru Mare şi la izvoarele Balindrului. Către sud se ivesc vîrfurile Fratoşteanu Mare, Repezi şi Culmea Părăginosului, iar în depărtare pantele nordice ale Vîrfului Ursu din Munţii Căpăţînii.

In continuare, urcăm uşor prin pădurea de molid pînă spre un vîrf aflat la sud de culme, apoi ajungem la o poiană alungită în direcţia de mers aflată la sud de un mic vîrf (1762 m). Mai departe, coborîm uşor pe poteca largă şi ocolim prin sud un vîrf de 1750 m altitudine, după care urcăm prin rariştea de molid. Drumul va ieşi în golul de munte de la marginea estică a Vîrfului Mînăileasa Mică. În poiană ne permitem un răgaz pentru popas în care admirăm spre sud silueta semeaţă a Vîrfului Nedeia (2130 m).

Poteca se ramifică. Cea din dreapta se îndreaptă spre stîna Mînăileasa, aflată la izvoarele pîrîului Şteflea. Poteca din stînga ocoleşte prin sud Vîrful Mînăileasa Mică, îndreptîndu-se spre Curmătura Vidruţei. Noi ne vom îndrepta direct spre Vîrful Mînăileasa Mică (1845 m) unde apar şi cîteva stîncării, apoi coborîm în şaua nordică ce îl desparte de Vîrful Mînăileasa Mare. Pînă pe vîrful Mînăileasa Mare vom urca faţa sa sudică, acoperită de o frumoasă pajişte subalpină. Pe vîrf vom avea prilejul să admirăm culmile din sectorul înalt al Munţilor Lotrului aflate la nord.


 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.