Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Atentie la punctul albastru din Buila : News

Bookmark and Share

Atentie la punctul albastru din Buila - Thu, Aug 2, 2007, 10:15 pm, visited 1469 times


Am umblat pina acum prin toti muntii "importanti" si "batuti" ai Romaniei si anul acesta am decis sa cunoastem si Buila-Vanturarita.


 


Iata cateva informatii utile:


- Cabana Cheia - conditii bune, 15 lei/ persoana, 45 km de la Ramnicu Valcea, din care 20 pe asfalt, restul pe drum forestier. Pe ultimii 6 km drumul este foarte prost, dar masina se poate lasa intr-o "parcare" imediat la iesirea din tunel, apoi se poate cobori pe scurtatura pina la cabana.


- Informatii la cabana: panou cu Circuitul BV (cabana Cheia - Curmatura din Oale - Vf. Vanturarita - Vf. Buila - Curmatura Builei - La Troita - Poiana Frumoasa - cabana Cheia, 7-8 ore). Cabanierul ne-a incurajat sa ne angajam la un asemenea circuit, avand in vedere si vremea excelenta.


 


Realitatea a fost mult mai dura:


-Starea marcajelor - proasta (vechi, rare - pe multe portiuni). Stalpi indicatori (macar in locurile de ramificatii - ex. Curmatura Comarnice) - lipsa! (cu o singura exceptie: Saua Stevioara).


-Marcaj pe harti - lipsa în realitate

 


Saua Stevioara - Poiana Frumoasa - punct albastru: lipsa în totalitate

 


Saua Stevioara - Schitul Pahomie - punct albastru: poteca poate fi urmarita cu greu circa 30 minute, dupa care se pierde complet in ierburile inalte din poiana alpina

 


-Timpii de parcurs mult mai mari (in principal datorita vegetatiei abundente - jnepeni, ierburi foarte inalte - si a lipsei de marcaje. Circuitul de mai sus practic nu poate fi realizat, noi l-am redus la jumatate).


-În perioada aceasta de seceta, apa nu exista nicaieri. În afara râului Cheia (se impune aprovizionarea de la plecare cu apa pentru toata ziua!), restul paraielor afluente din nordul masivului au secat complet.


 


Consideram ca responsabilii

Parcului National BV
ar trebui sa faca mai mult pentru turism (refacerea marcajelor, curatarea potecilor de vegetatia excesiva, informatii mai exacte si mai realiste despre trasee si timpi.


 


Concluzia:


BV este minunata, si-a pastrat o salbaticie incantatoare (pe care ar fi pacat sa o piarda), traseele sunt grele dar spectaculoase, panorama din varf este extraordinara (ai impresia ca vezi un sfert din tara - oricum intre Retezat si Iezer-Papusa).


 


Merita s-o încerci ca premiera, merita sa revii!


 


Adrian Paul

 



 

Ică Vasile Giurgiu

Comments
Cristian Flueraru Cristian FlueraruAdministrator Alpinet , Fri, Aug 3, 2007, 12:47 am

-mi se pare exagerate lamentarile de mai sus privind lipsa marcajelor in circuitul crestei cu pornire de la cheia. in zona comernice e suficienta un pic de atentie, chiar daca deocamdata nu se afla un stalp indicator.
-mi se pare de tot rasul sugestia cu curatirea potecilor de catre reprezentantii parcului (poate si betonarea lor?).
-in conditii de seceta generalizata in toata tara + masiv calcaros, nu este de mirare lipsa apei (erau secate izvoarele de dupa poiana frumoasa, cel de la troita, cel de sub curmatura builei?).
-circuitul descris de voi poate fi realizat. a se vedea si articolul dlui emi cristea despre tura de acum o luna.

Fără foto Alexandru Ştefan, Fri, Aug 3, 2007, 2:10 am

informatii pe subiect similar au fost postate recent la

http://www.carpati.org/articol/dificultati_pe_traseul_de_creasta_in_buila-vanturarita_muntii_capatanii_/274/

informatii despre tot ce se intampla in acest parc gasiti pe www.kogayon.ro si in curand pe www.buila.ro.

Florin Stoican Florin Stoican, Fri, Aug 3, 2007, 12:24 pm

Cateva precizari:
1. Panoul de la Cabana Cheia si cele doua pe langa care ati trecut pe Valea Cheia, nu sunt cu informatii despre "circuitul BV", nu exista asa ceva, sunt panouri cu informatii generale despre masiv.
2. Daca citeati cu atentie panoul, vedeati ca portiunea de traseu Poiana Frumoasa - Saua Steviaora a fost desfiintata. Motive: nemaifiind umblat s-a injnepenit.
3. Daca citeati cu atenti indicatiile de pe sagetile stalpilor deja montati, vedeati ca traseul ales se face in 12 ore, nu in 7-8.
4. Ma bucur ca ati invatat din experienta aceasta ca trebuie sa-ti faci provizii de apa la plecarea in traseu, mai ales intr-o zona carstica, pe o asa seceta. Cei de la salvamont mi-au spus ca asta a fost problema voastra, lipsa de apa v-a dus la epuizare. Pt. cei care merg in zona: apa se gaseste la Poiana Comarnice, Poiana Frumoasa, La Troita, Curmatura Builei, Stana Oale, Stana Stevioara. Si un sfat: cereti sfaturi si informatii de la cei in masura sa le dea cand plecati pe un astfel de traseu lung, de asta pe panourile alea sunt trecute atatea date de contact, de asta in w-end acolo e cineva de la parc, insa trebuie si intrebat.
5. Marcajul Saua Stevioara - Muchia Frumoasa nu a fost inca refacut, dar e inca bun. Din Muchia Frumoasa, locul de unde l-ati pierdut este insa refacut recent si bine. Chiar in muchie sunt niste sageti pe o stanca mare, care indica schimbarea de directie pe vale, spre stana. Tot de acolo se vede si un semn pe un molid la intrarea in padure, iar pana la el pe pietre mai sunt alte multe semne proaspete. Trebuie insa un pic de atentie.
6. D.p.d.v. legal, administratia parcului nu are nici o obligatie in ceea ce priveste intretinerea traseelor, aceasta fiind obligatia Consiliului Judetean. Insa noi ne-am asumat aceasta obligatie si in toamna 2006 si in 2007 am facut:
- remarcarea a 14 din cele 18 trasee turistice din parc, asta insemnand peste 50 actiuni cu voluntari. Dintre acestea, 50% nici macar nu-s in parc, dar am refacut cap-coada traseele din parc dar si pe cele care doar tranziteaa parcul.
- realizarea a 58 stalpi indicatori, din care 40 au fost deja montati
- repararea a 3 refugii si doua observatoare
- realizarea a 7 spatii de campare
- montarea a 27 panouri informative
- realizarea a 14 centre de colectare a deseurilor
- intretinere poteci si montare balustrade in locuri periculoase.
Tot noi le intretinem. In august vom termina remarcarea si vom monta toti stalpii indicatori.
In curand vom lansa o noua pagina web a parcului, in care la sectiunea turism o sa gasiti o harta noua si detaliata, precum si descrierea amanuntita a tuturor celor 18 trasee turistice.
7. Ma bucur ca va doriti ca zona sa nu-si piarda salbaticia, tocmai de asta nu vom intra cu securea prin jnepeni si nu vom face amenajari distructive.

Ca un sfat pt. toti vizitatorii zonei: Administratia PNBV va sta la dispozitie cu ajutor, sfaturi, chiar ghid in limita posibilitatilor, nu trebuie decat sa ne contactati.

Numai bine!

Florin Stoican
Responsabil relatii cu comunitatile, educatie ecologica si turism
Administratia PN Buila-Vanturarita

Presedinte
Asociatia Kogayon

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Fri, Aug 3, 2007, 1:18 pm

Articolul la care face referinta Cristi, este: http://alpinet.org/main/colshow_ro_t_deale-lui-emi-cristea_idcol_909_what_articole_id_2315.html

Am facut tura, in 30 iunie 2007, impreuna cu Iuliana Bucurescu, Laurentiu Barza, Andreea Sanduloiu si Cristina Manof. Toate problemele de orientare le-am judecat la fata locului, si le-am rezolvat. Am strabatut cam tot ce era important din masiv, si multe zone cu dificultati de orientare (Prislop-Cacova, Vanturarita-Oale), iar articolul de l-am pus pe Alpinet.org se dorea sa fie si un ghid pentru cei ce doreau sa ajunga in Buila-Vanturarita. Din Saua Stevioara doar am banuit ca se poate cobori spre Poiana Frumoasa, dar noi consideram ca doar pe cont-propriu, pe nemarcat si nu ne gandeam ca ar fi existat candva vreun marcaj pe acolo. O studiasem doar ca posibilitate de retragere in caz de furtuna (niste nori ne cam tot insoteau).

Este pacat ca nu toata lumea da atentie jurnalelor online. Am citit si pe Carpati.org, ca au pierdut marcajul, Ciprian Cernat si Bogdan Balaban, iar daca ar fi citit anterior articolul meu, sigur nu ar fi ajuns in situatia asta (locul ratacirii lor l-am descris in detaliu, pentru ca si noi am intampinat acolo probleme de orientare).

Izvoarele sunt intr-adevar secate, prin multe zone calcaroase, datorita secetei.

Noi am facut circuitul Prislop - Cacova - Creasta - Oale - Poiana Frumoasa - Prislop, in 12 ore, in conditii de mers cu rucsaci mici (de o zi).

Numai bine.

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Fri, Aug 3, 2007, 1:20 pm

Articolul corect: http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_prin-calcarele-buileivanturarita_id_2315.html

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.